Sari la conținut

Cancerul căilor biliare: 4 simptome precoce ale unei boli extrem de rare, care apar la toaletă sau pe piele

Simptome precoce ale unei boli extrem de rare, care apar la toaletă sau pe piele. De obicei, afectează oamenii peste 50 de ani, dar se poate întâmpla și la orice vârstă.

Cancerul căilor biliare, cunoscut și sub denumirea de colangiocarcinom, este un tip de cancer rar care se formează în tuburile subțiri care transportă bila lichidului digestiv.

Canalele biliare sunt canale minuscule care conectează unele organe din sistemul tău digestiv cu scopul de a transporta bila între ele. Organele și canalele biliare formează împreună sistemul dumneavoastră biliar, care include ficatul, vezica biliară și intestinul subțire.

Căile biliare permit fluidului numit bilă să treacă din ficat, prin pancreas, până la intestin, unde ajută la digestie. Cancerul poate afecta orice parte a acestor canale.

Cancerul căilor biliare poate fi vindecat dacă este depistat în stadiu incipient, într-un stadiu avansat vindecarea nu mai este posibilă.

Potrivit experților în sănătate, cele mai timpurii simptome și indicatori ai acestui cancer sunt tipice, cu toate acestea, trebuie identificate în stadiile incipiente pentru un tratament de succes.

Simptomele care pot fi prezente la persoanele cu carcinom ductal intrahepatic sau extrahepatic includ:

Cancerul căilor biliare, simptome: 1. Schimbarea culorii urinei

Dacă culoarea urinei tale s-a schimbat și e întunecată, poate fi un semn de cancer al căilor biliare, după cum spun medicii, nivelurile de bilirubină din sânge devin extrem de ridicate.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Hepato-Pancreato-Biliary Association, nivelurile de bilirubină prezic malignitatea la pacienții cu icter obstructiv sau cancer. Medicii spun că, de obicei, urina dumneavoastră nu ar avea bilirubină, dar prezența acesteia poate fi un semn precoce al unei afecțiuni hepatice.

Deoarece este format de organism în timpul procesului normal de descompunere a celulelor roșii din sânge, nu ajunge în intestine, iar culoarea scaunului unei persoane poate fi mai deschisă sau mai grasă.

2. Scădere neintenționată în greutate 

Dacă suferiți de cancer de canale biliare, veți suferi de o pierdere imensă a poftei de mâncare și, ca urmare, pierderea în greutate. Mulți oameni au, de asemenea, greață sau vărsături în timp ce trec prin cancer de canal biliar.

Experții în sănătate spun că pierderea poftei de mâncare cauzează, de asemenea, pierderea mușchilor și riscul crescut de malnutriție care funcționează ca un efect de domino, deoarece provoacă oboseală și oboseală.

Stadiile ulterioare ale acestui cancer provoacă, de asemenea, dureri de stomac severe din cauza prezenței unei tumori, în special pe partea dreaptă sub coaste.

Cancerul căilor biliare, simptome: 3. Vărsături

Chiar dacă nu este un simptom obișnuit al cancerului căilor biliare, apare la persoanele care dezvoltă o infecție, cunoscută sub numele de colangită, ca urmare a blocării căii biliare. Medicii spun că vărsăturile sunt de obicei însoțite de febră. 

4. Mâncărime

Cancerul căilor biliare poate duce la zgârieturi și mâncărimi constante, uneori ducând la urme de răni pe piele. Potrivit experților în sănătate, mâncărimea constantă și severă poate duce la privarea de somn și, la unii pacienți, la idei suicidare.

Medicii spun că mâncărimea se întâmplă mai ales din cauza nivelurilor excesive de bilirubină din piele.

Potrivit unui studiu publicat în revista HHS Public Access, spre deosebire de afecțiuni precum urticaria, în care histaminele provoacă în primul rând mâncărimea, cea care se întâmplă în cancerul căilor biliare este extrem de dificil de tratat. 

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel