Sari la conținut

Cauzele mâncărimilor de piele. Iată ce trebuie să știi

Cancerul de piele este o boală gravă cu care se luptă oamenii
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Este esențial să se detecteze și să se trateze cancerul de piele în stadii incipiente pentru a îmbunătăți prognosticul și a preveni răspândirea sa.

Ce boli ascunde mâncărimea de piele. Pruritul, care se referă la mâncărimea pielii, este o luptă constantă pentru unii oameni. Poate fi dificil de înțeles exact ce ocauzează acestă neplăcere. 

Mâncărimea pielii poate fi rezultatul unei erupții cutanate sau al unei alte afecțiuni dermatologice. Poate fi, de asemenea, un simptom al unei afecțiuni mai grave, cum ar fi boala hepatică sau insuficiența renală. Pentru a obține ușurare, este important să identificați problema și să tratați cauza de bază.

Cauze

Pielea are un scop vital și acționează ca barieră care protejează interiorul corpului. Este plină de celule speciale ale sistemului imunitar care pot proteja corpul de virusuri, bacterii și alte amenințări.

Odată ce celulele pielii detectează orice tip de substanță suspectă, ele declanșează o reacție care provoacă inflamarea zonei. Medicii se referă la această inflamație ca erupție cutanată sau dermatită. Acest lucru poate duce la mâncărime.

Celulele imune pot reacționa la contactul cu o substanță, o infecție a întregului corp sau o boală. Unele erupții cutanate sunt roșii, dureroase și iritate, în timp ce altele pot duce la vezicule sau răni.

Mâncărimea este un simptom comun pentru multe probleme ale pielii. Mâncărime poate apărea pe tot corpul sau numai în anumite zone.

Iată câteva cauze specifice ale pruritului:

Piele uscata

Pielea uscată este una dintre cele mai frecvente cauze ale mâncărimii. Dacă o persoană nu vede umflături roșii sau nu observă o schimbare bruscă a pielii, pielea uscată este o cauză probabilă.

Factorii de mediu care pot duce la uscarea pielii includ vremea excesiv de caldă sau rece, cu umiditate scăzută. Spălarea excesivă poate provoca, de asemenea, uscarea pielii.

Chiar dacă această problemă poate afecta orice grupă de vârstă, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, pielea lor devine mai subțire și mai uscată.

O bună cremă hidratantă poate ajuta, de obicei, la ameliorarea simptomelor pielii uscate. Pielea extrem de uscată poate fi un semn de avertizare al dermatitei, așa că poate fi necesar să consultați un dermatolog pentru a ajuta la ameliorare și pentru a împiedica afecțiunea să se agraveze.

Semnele și simptomele comune ale pielii uscate includ:

  • piele aspră, solzoasă sau descuamată
  • mâncărime excesivă
  • piele cenușie la persoanele cu pielea mai închisă la culoare
  • fisuri ale pielii care sunt predispuse la sângerare
  • piele sau buze crăpate

Este important să mergeți la medic pentru a trata pielea foarte uscată, deoarece crăpăturile din piele pot permite pătrunderea germenilor. Odată intrați în piele, acești germeni pot provoca o infecție. Petele roșii și dureroase de pe piele sunt adesea un semn precoce al unei potențiale infecții.

Eczemă

Eczema, sau dermatita atopică, este o cauză frecventă a erupțiilor cutanate la copii.

Colegiul American de Alergologie, Astm și Imunologie (ACAAI) raportează că eczema afectează 10-20% dintre copii și doar 1-3% dintre adulți.

Eczema se ameliorează adesea în timp. Cu toate acestea, persoanele cu eczeme trebuie să fie precaute, deoarece sunt mai vulnerabile la infecțiile pielii.

Alergii

Iritația și reacțiile alergice pot provoca, de asemenea, mâncărimi ale pielii. Dermatita alergică de contact apare atunci când pielea intră în contact direct cu un alergen.

Rezultatul alergiei cutanate este o erupție roșie, cu mâncărime, care poate include vezicule sau umflături mici. Erupția apare ori de câte ori pielea intră în contact cu alergenul, o substanță pe care sistemul imunitar o atacă. Adesea, există o întârziere între expunerea la alergen și momentul în care apare erupția cutanată.

Atingerea hainelor, animalelor de companie, substanțelor chimice, săpunurilor și substanțelor precum iedera otrăvitoare sau cosmeticele poate declanșa reacții alergice. Alergiile alimentare pot provoca, de asemenea, mâncărimi ale pielii.

Alergiile la nichel sunt destul de frecvente. Atunci când o persoană intră în contact cu bijuterii care conțin chiar și o cantitate mică de nichel, poate dezvolta pielea roșie, denivelată, mâncărime și umflatături la punctul de contact.

Pentru o persoană cu o reacție alergică la o anumită substanță, unul dintre cele mai simple lucruri de făcut este să evite acel produs sau substanță. Cremele fără prescripție medicală sau cremele medicamentoase pot ajuta la eliminarea erupțiilor cutanate.

Deshidratare

Lipsa de lichide duce organismul într-o stare de deshidratare. Dacă aveți perioade prelungite sau recurente în care nu consumați suficiente lichide, acest lucru poate duce la deshidratare. Deshidratarea cauzează adesea uscarea pielii, ceea ce poate duce la mâncărime.

Pielea unei persoane deshidratate poate părea uscată, ternă sau întunecată. Alte simptome ale deshidratării includ dureri de cap, oboseală și crampe musculare.

O persoană deshidratată va observa, de asemenea, o cantitate redusă de urină, care ar putea fi, de asemenea, de culoarea galben mai închis și cu miros mai puternic.

Cazurile ușoare de deshidratare pot fi tratate prin consumul mai multor lichide, în special apă. Cazurile grave necesită îngrijiri medicale. Oamenii își pot reduce riscul de a se deshidrata prin reducerea consumului de cofeină și alcool.

Urticarie

Urticaria este un tip de inflamație a pielii cauzată de eliberarea unei substanțe chimice în organism numită histamină. Această eliberare provoacă ruperea vaselor de sânge mici, ceea ce face ca pielea să se umfle. Urticaria poate provoca mâncărimi inconfortabile și poate fi dureroasă. Cu toate acestea, nu este contagioasă.

În timp ce urticaria în sine nu este de obicei periculoasă, reacțiile de inflamație care afectează buzele, limba, gâtul sau respirația necesită asistență medicală de urgență.

Există două tipuri de uricarie:

Urticarie acută: aceasta apare cel mai frecvent după ce intră în contact cu un declanșator al alergiei, cum ar fi un anumit aliment sau un medicament. Cauzele non-alergice, cum ar fi vremea excesiv de caldă sau rece, expunerea la soare sau exercițiile fizice, pot fi, de asemenea declanșatori;
Urticarie cronică: Unele afecțiuni cronice sunt asociate cu urticaria. În alte cazuri, este dificil să știi ce cauzează urticaria.  Chiar și atunci când un medic nu poate determina cauza, starea se îmbunătățește adesea în timp.

Mușcături de insecte

Mușcăturile de insecte provoacă deseori inflamații și mâncărime. Mușcăturile de țânțari și păianjen vor produce adesea un semn roșu, umflat.

Înțepăturile de ploșnițe și scabie pot fi grupate pe zone mai mari de piele și pot provoca mâncărimi pe tot corpul. Dacă se suspectează scabie, consultați un medic.

Ploșnițele de pat sunt greu de eliminat. Dacă o persoană suspectează o infestare de ploșnițe, ar trebui să consulte un profesionist în controlul dăunătorilor.

Cauze psihologice

Oamenii pot experimenta o senzație de mâncărime care nu are nicio cauză fizică. Unele afecțiuni mintale pot provoca mâncărimi de piele. Scărpinarea excesivă poate duce la deteriorarea pielii.

Scărpinatul compulsiv poate fi rezultatul unor afecțiuni precum:

  • depresie
  • anxietate
  • tulburare obsesiv-compulsivă

Alte cauze

Mâncărimea poate apărea și în cazul afecțiunilor cauzate de paraziți, cum ar fi oxiuri sau păduchi. Infecțiile fungice, cum ar fi piciorul atletului, pot provoca, de asemenea, mâncărime între și în jurul degetelor de la picioare. Tinea, sau pecinginea, poate provoca, de asemenea, o erupție roșie cu mâncărime.

Mâncărimea pielii se poate datora și unor afecțiuni medicale mai grave. Afecțiunile nervoase cauzate de diabet, nervii deteriorați și zona zoster pot provoca mâncărimi severe.

Psoriazisul provoacă modificări ale pielii care pot produce, de asemenea, mâncărime și disconfort.

Boala cronică de rinichi poate provoca, de asemenea, mâncărime. Medicii se referă la această afecțiune ca prurit uremic, mâncărime renală sau prurit asociat bolii renale cronice. Uremia este un sindrom larg care apare atunci când rinichii sunt grav afectați și nu pot filtra toxinele din organism.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel