Sari la conținut

Cancerul care poate fi prevenit prin vaccinare. Medic oncolog: „În stadiile avansate, apar şi simptome precum durerea, sângerarea”

cancer de col
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome cancer de col uterin

Există o serie de microorganisme – bacterii, virusuri și paraziți – care produc o infecție cronică în organismul uman. Această infecție cronică poate duce la apariția anumitor tipuri de cancer, într-o proporție care nu este de neglijat: se estimează că 15% dintre numărul total de cazuri de cancer la nivel mondial sunt cauzate de infecții. O bacterie și 4 virusuri sunt responsabile de peste 90% din totalul cazurilor de cancer corelate cu infecțiile: Helicobacter pylori, virusul papilloma uman (HPV), virusul hepatitic B (VHB), virusul hepatitic C (VHC) și virusul Epstein-Barr (EBV).

Principalii factori infecțioși care pot cauza cancer

  • Cel mai semnificativ impact îl are HPV: 1,8% din totalul cazurilor de cancer se corelează cu această infecție;
  • 45,5% din cazurile de cancer gastric la femei și 22,6% la bărbați sunt cauzate de infecția cu H. pylori;
  • Cancerul hepatic la femei este cauzat de infecția cu VHB în 10,5% din cazuri și cu VHC în 11,6% din cazuri;
  • Cancerul hepatic la bărbați este cauzat de infecția cu VHC în 28,4% din cazuri și cu VHB în 5,4% din cazuri;
  • Și virusul Epstein-Barr conduce la 137.000 de cazuri de cancer anual, în întreaga lume, de tipul limfoamelor și carcinomului nazofaringian;
  • Toate cazurile de sarcom Kaposi sunt cauzate de infecția cu HHV8;
  • 5.440 de cazuri de limfom non-Hodgkin sunt cauzate de infecția cu HIV.

Vaccinul: un aliat împotriva cancerului de col uterin și de ficat

Dintre cele mai importante infecții cauzatoare de cancer, două pot fi prevenite prin vaccinare: infecțiile cu HPV și VHB. Împreună, acestea cauzează 891.000 de cazuri de cancer anual, la nivel mondial.

  • Numărul de cazuri de cancer hepatic ar putea scădea cu 50% prin vaccinare;
  • 70% dintre cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite datorită vaccinului.

Vaccinarea adolescenților în România

„Există, într-adevăr, o strategie nouă publicată de către Ministerul Sănătății care prevede vaccinarea adolescenților, deci nu doar a adolescentelor. Ceea ce înţelegem că vor fi incluşi şi băieţii în acest program.

Când vorbim de adulţi, la 30-40 de ani, se presupune că deja a existat cel puțin un contact cu acest virus, dar și în cazul acestor femei datele arată o scădere a incidenței atât a cancerului de col uterin, cât și a in leziunilor premaligne.

Există 150-200 de tipuri de HPV cunoscute

  • 15- risc ridicat: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68 , 73, 82
  • 3- risc ridicat probabil: 26, 53, 66
  • 12- risc scăzut: 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81, CP6108

În stadiile avansate, apar şi simptome precum durerea, sângerarea. Mai poate apărea şi insuficienţă renală din cauza dezvoltării la nivelul pelvisului și a blocării căilor de eliminare a urinii.

De reţinut este că, în stadiile incipiente nu avem simptome. Este important ca diagnosticul să se pună în stadii incipiente, adică în stadii premaligne pentru că atunci se poate interveni cel mai bine.

Prevenția cancerului de col uterin

  • vaccinarea adolescentelor înainte de debutul vieții sexuale oferă protecție pentru 90% dintre cancerele de col uterin
  • testarea periodică a femeilor adulte permite depistarea leziunilor precanceroase și scade riscul de cancer de col uterin
  • screening-ul femeilor vaccinate – adaugă o reducere de 30% a mortalității specifice prin CCU

Câte doze de vaccin anti HPV sunt necesare

< 15 ani: 2 doze – doza 1 la 11-12 ani (poate începe și la 9 ani)
> 15 ani: 3 doze (inclusiv la persoanele cu sistem imunitar slăbit)

Astfel, după o urmărire foarte lungă, s-a constatat o scădere a incidenței cancerului de col uterin cu 87-88% pentru populația vaccinată, mă refer la fetițe de 12-13 ani vs. populație nevaccinată.

România a avut și ea această inițiativă, care n-a fost una foarte reușită. În momentul de față, se situează prost, în sensul că are incidența cea mai mare din întreaga Europă. Este egală doar cu a Republicii Moldova. Mortalitatea este categoric cea mai mare de pe întreg continentul. Anual, sunt descoperite în jur de 3300 de paciente cu cancer de col uterin, iar 1800 dintre acestea pierd lupta cu cancerul.

Factori de risc în apariția cancerului de col uterin:

  • fumatul
  • debutul precoce al vieții sexuale
  • parteneri multipli
  • istoric familial de cancer de col uterin (CCU)
  • imunosupresia
  • infecțiile cu transmitere sexuală asociate pot fi factori care favorizează infecția cu HPV

În momentul de față, dincolo de strategia Ministerului Sănătății, există, în mod evident, un apetit mai mare al populației pentru vaccinare. Datele din octombrie 2022 arată că au fost folosite aproximativ 5000 de doze de vaccin, iar în lunile noiembrie și decembrie, a fost de trei ori mai mare numărul de doze folosite, ceea ce arată că există într-adevăr un interes mai mare și probabil o populație mai educată.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Pentru femei, sângerarea este simptomul care deja sugerează un stadiu avansat de boală. De cele mai multe ori însă, infecția și chiar leziunile premaligne sau maligne în stadiu incipient sunt asimptomatice.

Și în cazul bărbaților, lipsa simptomelor este cel mai frecvent simptom de boală asimptomatică.

Acest virus se transmite, în special, prin contact sexual. Se mai poate transmite și în momentul nașterii, dar în special prin contact sexual. Vaccinarea se poate face chiar dacă avem o infectie.

Interesant este mecanismul de acțiune. Ceea ce face acest vaccin este să stimuleze imunitatea. Vaccinul conţine particule din capsida virală, deci nu conțin ADN viral. Vaccinul stimulează sistemul imun să producă anticorpi împotriva acestui virus.

Într-adevăr eficiența, nu va fi la fel de mare, dar este eficiență și pentru persoanele purtătoare ale virusului. Într-adevăr, e un virus care există în mod normal. De cele mai multe ori, organismul reușește să-l curețe. În situațiile în care există o depresie imunitară, virusul începe să câștige teren. Reușește să intre în genom, să se multiplice și să ducă la modificările care în final pot rezulta în cancer.

Screening-ul pentru cancerul de col uterin e foarte important. Testul Babeș – Papanicolaou este un test într-adevăr extrem de util, cel puțin la pacientele tinere. Pentru pacientele peste 30 de ani sau 35 de ani se recomandă şi testul Babeș – Papanicolaou și testarea HPV.”, a mai spus medicul oncolog Dragos Median.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel