joi, martie 23, 2023

Boala cruntă care a explodat în rândul tinerilor! Cancer colorectal ratele au crescut în ultimii ani, majoritatea cazurilor diagnosticate se află într-un stadiu avansat, iar cercetătorii nu sunt siguri care sunt cauzele.

Potrivit statisticilor realizate de Societății Americane de Cancer, proporția de cancer colorectal care a apărut la persoanele cu vârsta sub 55 de ani s-a dublat. În România, conform datelor statistice globale furnizate de platforma Globocan, aproximativ 98.000 de români au fost diagnosticaţi cu cancer în 2020.

Te-ar mai interesa: Dupa aproape 200 de ani, s-a aflat ce boli a avut ...

Persoanele născute după 1990 au de două ori mai multe riscuri de a fi diagnosticate cu cancer de colon și de patru ori mai multe riscuri de a face cancer rectal în comparație cu persoanele născute în 1950, a constatat un studiu din 2017 publicat în Journal of the National Cancer Institute, prezentat de NBC News.

„Acest lucru este în contrast puternic cu persoanele de peste 50 de ani, care sunt eligibile pentru screening, unde ratele și decesele cauzate de cancerul colorectal au scăzut constant timp de mai multe decenii”, a declarat într-un interviu Dr. Kimmie Ng, director al Young-Onset Colorectal Cancer Center din cadrul Dana Farber Cancer Institute.

Te-ar mai interesa: Dieta daneză: slăbești până în 20 kg în 13 zile RA...

Cele mai multe cazuri diagnosticate la persoanele mai tinere sunt cancere în stadiu avansat, a spus Ng. Cancerul.

„Acest tip de cancer este deosebit de asimptomatic și poate rămâne așa pentru o perioadă lungă de timp. Deci tumora poate crește și crește și chiar se poate răspândi înainte de a exista simptome care să determine pe cineva să solicite asistență medicală”, a declarat Dr. Folasade P. May, profesor asociat de medicină în cadrul Universității din California, Los Angeles Vatche și Tamar Manoukian Division of Digestive Diseases.

Te-ar mai interesa: Primul semn care anunţă cancerul de colon. Mergi d...

De ce crește numărul de cazuri de cancer de colon la persoanele tinere?

Factorii de risc sunt stilul de viață, inclusiv ratele mai mari de obezitate, persoanele mai tinere care duc un stil de viață mai sedentar decât în trecut și care au o dietă bogată în zaharuri și alimente procesate, toate acestea contribuie probabil la această creștere.

 

„Nu este vorba doar de dietă și de stilul de viață, mai este și altceva. Vedem atât de mulți pacienți tineri cu cancer colorectal care urmează un stil de viață și o dietă foarte sănătoasă”, a declarat Ng într-un interviu.

Te-ar mai interesa: Cât de periculoși sunt polipii de colon? Ce trebui...

Ce determină apariția cancerului colorectal? Genetica, inclusiv istoricul familial de sindrom Lynch sau polipi, joacă un rol în riscul de cancer colorectal al unei persoane, potrivit lui Phillip Daschner, directorul de program al ramurii de imunologie, hematologie și etiologie a cancerului din cadrul Diviziei de Biologie a Cancerului a Institutului Național de Cancer.

„Celelalte 75% din aceste cazuri intră în această categorie de cauză necunoscută. Atunci când ceva afectează persoane care au în comun anii de naștere, atunci știm că este ceva în mediul înconjurător care a determinat ca acest întreg grup de persoane să aibă rate mai mari”, a spus el.

Te-ar mai interesa: Reţeta perfectă pentru curăţarea ficatului de toxi...

Dincolo de stilul de viață și de alimentație, antibioticele și stresul sunt potențialii vinovați. De asemenea, este posibil să existe o toxină de mediu care nu a fost încă legată de cancerul colorectal.

„Concluzia este că nu știm de ce se întâmplă acest lucru”, a spus Daschner.

Când ar trebui să fac screening pentru cancerul de colon?

Cancerul colorectal este încă rar în rândul persoanelor mai tinere de 50 de ani, dar vârsta recomandată pentru ca o persoană să înceapă screening-ul a fost redusă în 2021 de la 50 la 45 de ani.

Creșterea numărului de cazuri în rândul persoanelor mai tinere de 55 de ani nu poate fi atribuită unei creșteri a screening-ului, a spus Ng. Faptul că mai multe cazuri sunt descoperite în stadii avansate exclude, de asemenea, creșterea screening-ului ca fiind motivul pentru care diagnosticele sunt în creștere.

Aproximativ 40% dintre cancerele colorectale cu debut tânăr sunt diagnosticate la persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 49 de ani. Cele mai frecvente simptome ale cancerului colorectal includ sânge în scaun, dureri abdominale, pierderea neintenționată în greutate, o schimbare a obiceiurilor intestinale.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private