sâmbătă, iulie 24, 2021

Cancerul de esofag ar putea fi diagnosticat prin intermediul unui test foarte simplu, care implică folosirea unui burete legat de un fir de aţă, informează bbc.com.

Noul dispozitiv testat pentru diagnosticarea

cancerului esofagian constă într-o capsulă, care conţine un burete ce se expandează după ce aceasta este înghiţită şi care este apoi scoasă din tractul digestiv superior prin tragerea de firul ataşat. Această capsulă, denumită “Cytosponge”, colectează celule în timp ce este extrasă din esofag.

Medicii au testat metoda pe mai mult de o mie de pacienţi din Marea Britanie şi au descoperit că este bine tolerată, sigură şi eficientă în diagnosticarea maladiei Barrett a esofagului (afecţiune în care culoarea şi compoziţia celulelor mucoasei esofagului suferă schimbări din

cauza expunerii repetate la acid din stomac; boala este considerată factor de risc în apariţia cancerului esofagian).

În mod obişnuit, medicii diagnostichează şi monitorizează aceşti pacienţi pentru semne ale instalării cancerului folosind biopsii – recoltarea de celule – în timpul unei proceduri numite endoscopie, prin care este introdus în esofag un tub lung şi flexibil cu o cameră video într-un capăt.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge spun că aceste biopsii pot fi înlocuite cu Cytosponge.

Spre deosebire de endoscopie, Cytosponge poate fi folosit cu uşurinţă în intervenţii

care nu necesită anestezie, potrivit cercetătoarei Rebecca Fitzgerald.

Pe lângă faptul că este mult mai puţin invazivă, noua metodă este şi mult mai ieftină, costul unei capsule fiind de circa 30 de euro.

Testele efectuate de medici au prevăzut ca peste 600 de pacienţi cu maladia Barrett să înghită o capsulă Cytosponge şi apoi să fie supuşi unei endoscopii. Aproximativ 500 de persoane care prezentau simptome ca reflux gastric şi arsuri au efectuat aceleaşi teste.

Mulţi dintre pacienţii incluşi în teste au preferat capsula endoscopiei. Mai mult de nouă din zece pacienţi au putut

înghiţi fără probleme capsula. Studii mai aprofundate sunt prevăzute pentru viitor, pentru a se tabili dacă metoda poate fi folosită pe scară largă pentru diagnosticarea bolii Barrett şi a cancerului esofagian, fără a se mai recurge la endoscopii.

 

Ultimele stiri

Parteneri
Ai gasit o seringă participantă la tombola. Click pe ea pentru a o colecționa.