Sari la conținut

Cancerul de esofag. Fotbalist celebru: Am ignorat acest simptom, ca toți ceilalți

Esofagită este o inflamație a mucoasei esofagiene!
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Cancerul de esofag este a șasea cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la nivel mondial, dar mulți oameni nu își dau seama că au boala.

Asta pentru că cancerul esofagian nu provoacă simptome la începutul bolii.

Așa s-a întâmplat cu fostul fotbalist scoțian, Andy Goram, care a fost portar și a jucat la mai multe cluburi din Scoția și Anglia și care a dezvăluit recent că are cancer la esofag.

Vestea i-a șocat pe fanii săi, deoarece Goram, în vârstă de 58 de ani, a spus că i s-au dat aproximativ șase luni de trăit.

Într-un interviu, fostul fotbalist a explicat că i s-a făcut rău pentru prima dată în urmă cu aproximativ șapte săptămâni, când a avut probleme cu mâncarea și băutura.

Dar a ignorat arsurile la stomac pe care le-a suferit inițial după ce nu a reușit să obțină o programare la medicul de familie.

Ca și Goram, mulți pacienți tratați pentru cancer esofagian au vorbit despre modul în care această boală se prezintă inițial fără simptome, sau cu simptome care sunt adesea ușor ignorate.

Boala de reflux gastroesofagian

„L-am ignorat, ca toți ceilalți”

Paul Sinclair, din Fife, Scoția, a declarat pentru BBC că a început să experimenteze ceea ce „s-a simțit ca un gaz în cutia toracică inferioară” în septembrie 2020. De asemenea, Sinclair a simțit că „a mâncat prea mult” dintr-o singură mușcătură”.

„L-am ignorat ca toți ceilalți”, spune el. „M-am simțit cu gaze. Am mâncat bine, fără durere.”

„A fost doar o jenă sub cutia toracică. A durat aproximativ o săptămână și jumătate și apoi m-am gândit: „Mă voi întâlni cu un medic să vorbim despre asta”.

„Am fost la medic și m-a trimis direct la endoscopie. Asta a confirmat că aveam o tumoare în partea superioară a stomacului”.

Sinclair a suferit patru serii de chimioterapie pe o perioadă de opt săptămâni înainte de o pauză de șase săptămâni.

Apoi a avut o operație de 11 ore, care a inclus și extirparea splinei. Ulterior a fost supus din nou „chimioterapiei foarte agresivă”.

„Mi-a fost foarte rău cu ambele ședințe de chimioterapie”, explică el. „Al doilea a fost mai rău pentru că ești deja slab după operație”.

„Pe măsură ce te recuperezi, trebuie să începi să înveți din nou să mănânci, să mesteci bine mâncarea, să mănânci porții mici și multe mese pe parcursul zilei”.

Acum, trei ani mai târziu, Sinclair se poate întoarce în sală pentru un antrenament ușor, dar lucrurile nu vor fi niciodată „destul de normale”.

„Trebuie să fii pozitiv și să fii recunoscător pentru fiecare zi în care te trezești”, spune el.

„Cel mai important este că nu am avut simptome deosebit de grave, dar este foarte necesar să nu le ignori și să te verifici singur”.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel