Sari la conținut

Cancerul care se tratează! Trebuie depistat la timp. Atenție, vârsta nu este o garanție că boala stă departe

Numărul cazurilor noi de cancer de piele depistate a crescut cu 80% în ultimii 3 ani, potrivit medicului Mihaela Leventer.

Explicația nu este legată de o creștere alarmantă, peste noapte, a incidenței, ci de o diagnosticare mai eficientă și mai rapidă, de creșterea nivelului de educație medicală, în acest sector și de accesul pacientului la servicii integrate pentru sănătatea pielii, într-un centru specializat.

  • În 2017, au fost depistate, în clinica Dr Leventer , 50 de cazuri de cancer de piele în fază incipientă, în 2018 77, iar în 2019 110 cazuri.
  • În 2019, potrivit statisticii interne a centrului, au fost diagnosticate mai multe femei decât bărbați cu cancer de piele.
  • Vârsta nu este o garanție că boala stă departe. În 2018 și 2019 în Centru au fost puse la persoane cu vârste mai mici de 20 de ani 3 diagnostice de cancer de piele și 27 de astfel de diagnostic la personae cu vârste peste 90 de ani.
  • Numărul procedurilor chirurgicale Mohs s-a dublat din 2017 până în 2019.

Cancerul rămâne o cauză importantă de mortalitate în România. În 2018, numărul total al morților cauzate de maladie a fost de 51.656, potrivit Institutului Național de Statistică. Dintre aceste decese, 892 au fost cauzate de cancerul de piele. Vestea bună, așa cum reiese din datele furnizate de Dr Leventer , este că, în ultimii 3 ani, numărul pacienților care ajung la timp la medic și primesc diagnostic în fază incipientă a bolii este în creștere.

Numărul românilor care înțeleg că screening-ul anual al pielii este important a crescut constant în ultimii 3 ani. În consecință, în ultimii 3 ani a crescut substanțial numărul celor diagnosticați cu cancer de piele fără ca incidența bolii să fi crescut. Datele centrului privat arată, practic, o creștere cu 50% în fiecare an a cazurilor depistate.

“Cancerul de piele poate fi tratat dacă este depistat la timp, dacă pacientul ajunge să urmeze exact tratamentul de care are nevoie. Evoluția tehnicilor chirurgicale și a tehnologiei medicale este fabuloasă de la an la an, dar ce e și mai îmbucurător este că așa cum am remarcat în ultimii ani, românii sunt din ce în ce mai informați, vin la dermatolog mult mai des decât o făceau în trecut și au mai multă deschidere față de educația medicală. Nu suntem încă acolo unde trebuie din acest punct de vedere, dar direcția pe care ne-am așezat este cea corectă.” – Dr Mihaela Leventer.

În 2017, în Centru au fost diagnosticate 576 de persoane cu cancer de piele: 483 cu carcinom, 93 cu melanom. În același an au fost efectuate 189 de proceduri chirurgicale Mohs. În 2018, au fost diagnosticate 906 persoane cu cancer de piele: 730 cu carcinom, 165 cu melanom, 11 cu alte tipuri de tumori.

În același an au fost făcute 273 de intervenții Mohs. În 2019, în Centrul Dr Leventer, au fost depistate 1200 de cazuri de cancer de piele: 966 carcinom, 198 melanom, 36 alte tipuri de tumori. Și tot în 2019 au fost efectuate 433 operații Mohs. Carcinomul bazocelular este cea mai frecventă formă de cancer de piele, la nivel mondial. Chiar dacă nu pune viața în pericol în aceeași măsură ca melanomul, carcinomul bazocelular este o formă de cancer care ajunge să mutileze pacientul. La ora actuală, un carcinom bazocelular are șanse de 90% să fie tratat, dacă este diagnosticat la timp. Carcinomul cutanat se poate ascunde sub orice formă: o pată, o mică leziune sau chiar un coș la baza unui fir de păr.

Cea mai eficientă metodă de tratament la ora actuală împotriva carcinomului bazocelular este intervenția Mohs, în care chirurgul și dermatopatologul fac echipă împotriva tumorii. Microchirurgia Mohs este o formă de intervenție care presupune excizarea în etape a tumorii și a țesuturilor din jurul ei, până la eliminarea completă a celulelor canceroase.

Dacă în 2018, pacienții centrului care au aflat că au cancer de piele în urma unui consult dermatologic erau jumătate bărbați, jumătate femei – 315 femei, 314 bărbați, în 2019 numărul femeilor diagnosticate a fost mai mare: 531, comparative cu 435 bărbați.

În ceea ce privește vârsta, în 2018 au fost diagnosticați cu cancer de piele 2 pacienți cu vârste mai mici de 20 de ani, 11 cu vârste între 20 și 30 de ani, 70 între 30 și 40 de ani, 120 între 40 și 50 de ani și 12 mai în vârstă de 90 de ani. Anul trecut, în 2019, statistica pe vârstă a arătat așa: 1 pacient sub 20 de ani, 18 cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, 81 între 30 și 40 de ani, 122 în intervalul 40-50 de ani și 15 peste 90 de ani.

Medicii dermatologi recomandă ca anual să facem un screening al pielii și lunar autoexaminare. Pentru cei care încă nu știu cum să-și verifice corect pielea, găsiți AICI un ghid al autoexaminării

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel