luni, decembrie 6, 2021

Cancerul de vezică urinară, sau vezical, este o boală oncologică caracterizată de multiplicarea haotică a unor celule care au suferit modificări genetice. Acestea ajung să atace celulele sănătoase, provocând această temută afecțiune.

ADN-ul unei celule oferă, de fapt, instrucțiuni pe care celula le va urma, ca atare.

Mutațiile ADN-ului „comandă” celulei sa se înmulțească rapid și să trăiască, ceea ce va duce la formarea unor tumori care pot invada și distruge țesutul sănătos al organismului.

Te-ar mai interesa: Reprezentantul OMS în România: Testele ar trebui s...

De asemenea, aceste celule se pot răspândi în tot organismul, acțiune numită metastază, scrie drvasiradulescu.ro.

Cancerul de vezică – factori de risc

Fumatul

Fumatul nu afectează numai plămânii. De fapt, acest obicei comun este unul dintre cele mai nesănătoase pentur organism, fiind asociat cu mai multe tipuri de cancer. Fumatul de țigări, trabucuri sau pipe poate crește riscul de cancer de vezică urinară prin faptul că provoacă acumularea de substanțe chimice nocive în urină. Aceste substanțe chimice dăunătoare pot deteriora mucoasa vezicii urinare, ceea ce poate crește riscul de cancer.

Vârsta

Riscul de cancer de vezică urinară crește pe măsură ce îmbătrâniți. Deși poate apărea la orice vârstă, majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer de vezică urinară au peste 55 de ani.

Te-ar mai interesa: Expunerea la virușii obișnuiți ai răcelii poate re...

Faptul că sunteți bărbat

Bărbații sunt mai predispuși decât femeile să dezvolte cancer de vezică urinară.

Expunerea la anumite substanțe chimice

Rinichii joacă un rol cheie în filtrarea substanțelor chimice dăunătoare din sânge și în deplasarea lor în vezica urinară. Din acest motiv, se crede că a fi în preajma anumitor substanțe chimice poate crește riscul de cancer de vezică urinară. Printre substanțele chimice legate de riscul de cancer de vezică urinară se numără arsenicul și substanțele chimice utilizate în fabricarea coloranților, a cauciucului, a pielii, a textilelor și a produselor de vopsire.

Te-ar mai interesa: Cum depășim panica cumpărăturilor de Sărbători. Mi...

Tratamentul anterior împotriva cancerului

Tratamentul cu ciclofosfamida, un medicament anticanceros, crește riscul de cancer de vezică urinară. Persoanele care au primit tratamente cu radiații care vizează pelvisul pentru un cancer anterior au un risc mai mare de a dezvolta cancer de vezică urinară.

Inflamația cronică a vezicii urinare

Infecțiile sau inflamațiile urinare cronice sau repetate (cistită), cum s-ar putea întâmpla în cazul utilizării pe termen lung a unui cateter urinar, pot crește riscul apariției unui cancer de vezică cu celule scuamoase. În unele zone ale lumii, carcinomul cu celule scuamoase este legat de inflamația cronică a vezicii urinare cauzată de infecția parazitară cunoscută sub numele de schistosomioză.

Te-ar mai interesa: Primele măsuri după confirmarea variantei Omicron....

Antecedente personale sau familiale de cancer

Dacă ați avut cancer de vezică urinară, aveți mai multe șanse să îl aveți din nou. Dacă una dintre rudele dvs. de sânge – un părinte, un frate sau un copil – are antecedente de cancer de vezică urinară, este posibil să aveți un risc crescut de boală, deși este rar ca cancerul de vezică urinară să se transmită în familie. Un istoric familial de sindrom Lynch, cunoscut și sub numele de cancer colorectal ereditar nepolipozic (HNPCC), poate crește riscul de cancer la nivelul sistemului urinar, precum și la nivelul colonului, uterului, ovarelor și al altor organe.

Te-ar mai interesa: Fostul consilier la Casa Albă: varianta Omicron pr...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri