Sari la conținut

‘Cancerul îmi mâncase jumătate de pancreas până când am fost diagnosticată – dar am ignorat semnele’

cafeaua afectează pancreasul
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

O regină australiană a concursurilor de frumusețe a rămas cu șanse mici de supraviețuire după ce medicii i-au descoperit o tumoră agresivă în pancreas.

O concurentă în domeniul frumuseții a dezvăluit cum a respins simptomele de alarmă care o atenționau asupra unei tumori agresive în pancreas.

Tirah Ciampa a povestit despre lupta sa istovitoare cu boala, după ce aceasta a făcut-o să se teamă pentru viața ei și a determinat-o să înceapă să-și planifice înmormântarea.

Finalista Miss World Australia a fost diagnosticată cu cancer pancreatic agresiv după ce medicii au descoperit o masă de 15×15 cm care rodea organul abdominal.

Teama a apărut atunci când experții medicali i-au spus lui Ciampa că jumătate din organul ei fusese deja răpus de boală, lăsându-i puține speranțe de supraviețuire.

Pancreasul funcționa la 50% din capacitate

Aceasta a declarat pentru The Mercury: „Ceea ce este nebunesc este că am continuat să trăiesc luni de zile cu un pancreas care funcționează la 50% din capacitate”.

Ca mulți alții, însă, Ciampa a ignorat simptomele sale, considerându-le niște probleme minore, în ciuda faptului că semnele persistă de luni de zile.

În cazul tinerei de 27 de ani, acestea includeau crize de dureri atroce care radiau din abdomen și din spate, pe care le-a ignorat ca fiind „doar crampe” până când durerea a devenit prea greu de controlat pentru a fi ignorată.

„Inițial, medicii au crezut că ar putea fi o problemă cardiacă”, a explicat ea. „Ritmul meu în repaus era foarte ridicat, undeva în jur de 110 BPM”.

În plus, fotomodelul australian a observat că greutatea ei a scăzut cu nouă kilograme – de la 58 la 49 kg – într-un interval scurt de timp; ceea ce reprezintă un efect secundar clasic al tuturor tipurilor de cancer.

„Mergeam la serviciu cu monitoarele de 48 de ore cu haltere cardiace, dar scanările nu au găsit nimic”, a explicat Tirah. „Partea cea mai rea a fost că nu am știut gravitatea cancerului decât la câteva săptămâni după ce am fost diagnosticată – sau dacă reușiseră să-l îndepărteze cu succes pe tot.

„Pentru o lungă perioadă de timp după diagnostic, am fost în limbo. Mă simțeam împinsă într-un colț în care nu puteam simți nimic.

„Nu puteam să le arăt oamenilor că eram îngrozită pentru viața mea, pentru că atunci s-ar fi speriat.

„Scriam scrisori către cei dragi, îmi sortam pensia, îmi curățam laptopul și făceam curățenia de primăvară.

„Am vrut să mă asigur că înmormântarea mea va putea fi plătită, că va fi un dezastru ușor de curățat. Mă pregăteam să mor.”

Operație de 8 ore

După ce a suferit o operație majoră de opt ore pentru îndepărtarea pancreasului, care a lăsat-o cu un cheag permanent în splină și o cicatrice lungă care se întinde pe partea superioară a corpului.

Din fericire, concurenta este acum vindecată de cancer și are un mesaj emoționant pentru oricine se teme să meargă la doctor.

„Nu ezitați, pentru că v-ar putea salva viața. Și mergeți la un medic de familie regulat – nu pot să subliniez asta îndeajuns.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel