Sari la conținut

Simptomele neglijate care arată cancerul laringian. Afecțiune frecventă la persoanele trecute de 60 de ani

cauze si tratament durere în gât
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
totul despre durerea de gat

Din cuprinsul articolului

Simptomele neglijate care arată cancerul laringian. Cancerul laringian este o formă de cancer care se dezvoltă în laringe, organul situat în partea superioară a gâtului și este responsabil pentru producerea sunetului în timpul vorbirii.

Acest tip de cancer poate afecta corzile vocale, epiglota, cartilajele laringiene sau alte structuri din laringe. În fiecare an, peste 1700 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de laringe și 80% dintre ei sunt bărbați.

Afecțiunea este mai frecventă la persoanele cu vârsta peste 60 de ani și de aproximativ patru ori mai frecventă la bărbați decât la femei.

Nu este clar ce cauzează exact cancerul laringian, dar riscul este crescut de fumatul, consumul regulat de cantități mari de alcool, antecedentele familiale de cancer la cap și gât, o dietă nesănătoasă sau expunerea la anumite substanțe chimice și substanțe, cum ar fi azbest și praf de cărbune.

Simptomele cancerului laringian

cancer esofagian
Sursă foto: Getty Images

Principalele simptome includ: răgușeala persistentă, dificultăți de respirație, durere în gât sau ureche, tuse persistentă, pierdere în greutate inexplicabilă și sânge în salivă sau în tuse. Diagnosticul acestui tip de cancer se poate face prin examen fizic, analize de sânge, endoscopie, biopsie și imagistică medicală (CT, RMN, PET).

Unii oameni pot avea, de asemenea, respirație urât mirositoare, dificultăți de respirație, respirație șuierătoare ascuțită, scădere în greutate inexplicabilă sau oboseală.

Cu toate acestea, un nou studiu sugerează că pacienții cu o durere persistentă în gât ar trebui să fie testați pentru cancer laringian.

O durere în gât combinată cu dificultăți de respirație, dificultăți la înghițire sau dureri de urechi sunt un semn de avertizare mai mare al cancerului laringian decât o voce răgușită, sugerează o nouă cercetare.

Un studiu efectuat pe peste 800 de pacienți diagnosticați cu cancer laringian a constatat că există un risc de cancer de peste 5% atunci când aceste simptome erau prezente, comparativ cu 2,7% doar pentru răgușeală.

Liniile directoare ale Institutului Național pentru Sănătate și Excelență (Nice) recomandă în prezent investigarea pentru răgușeală persistentă sau nodul inexplicabil al gâtului.

Prognosticul pentru cancerul laringian depinde de mai mulți factori, inclusiv stadiul bolii la momentul diagnosticului, tipul de cancer și răspunsul la tratament. În general, prognosticul pentru cancerul laringian este mai bun atunci când boala este diagnosticată în stadii incipiente și tratată prompt și corect. Este important ca pacienții să urmeze îndrumările medicale și să primească suportul și îngrijirea adecvată pentru a gestiona boala și a-și îmbunătăți calitatea vieții.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel