Sari la conținut

Cancerul mamar – ce este, cum se manifestă și cum poate fi tratat?

Cancerul mamar

Ce este cancerul mamar?

Cancerul de sân sau cancerul mamar este creșterea malignă necontrolată a celulelor din țesutul mamar. Există multe tipuri de cancer mamar, cele care se formează în glandele lactate, în conductele care transportă laptele, în zona grasă sau în țesutul conjunctiv al sânului.

Cancerul canalelor de lapte este cea mai frecventă formă de cancer de sân. De obicei, este afectat doar un singur sân. Există un tip rar de cancer mamar în care sânul devine roșu și umflat și seamănă cu infecția sânului.

Factorii de risc pot fi genetici, dar sunt și câțiv factori ai stilului de viață, cum ar fi consumul de alcool, fumatul, somnul neregulat și dieta nesănătoasă care pot influența apariția cancerului.

Conștientizarea simptomelor și necesitatea screeningului sunt modalități importante de reducere a riscului de apariție a cancerului.

Care sunt cauzele?

Nu se cunoaște exact motivul creșterii canceroase a celulelor. Există anumiți factori care nu provoacă cancer de la sine, ci fac o persoană mai expusă riscului de dezvoltare a cancerului. Acești factori de risc pot fi de natură genetică sau de mediu.

Cancerul tinde să se transmită genetic. Riscul de cancer crește pentru o persoană dacă unul sau mai mulți dintre membrii familiei sale suferă de boală.

Predispoziția genetică, adică o persoană poate transporta gene care fac anumite celule normale canceroase.

Femeile cărora li se declanșează menstruația înainte de vârsta de 12 ani sau se oprește în jurul vârstei de 55 de ani sunt mai expuse riscului de a dezvolta cancer de sân.

Femeile care nu au născut copii sau au avut copii târziu în viață (de obicei după vârsta de 30 de ani) sunt, de asemenea, mai expuse riscului.

Obezitatea sau supraponderalitatea este o afecțiune asociată cu un risc crescut de cancer mamar.

Factorii de mediu precum expunerea la radiații dăunătoare, fumul de țigară pe o perioadă lungă de timp și pesticidele cresc, de asemenea, riscul.

În unele cazuri, femeile care urmează terapie de substituție hormonală prezintă un risc crescut de cancer la sân.

Alți factori precum consumul excesiv de alcool și lipsa exercițiilor fizice sunt, de asemenea, factori de risc pentru cancerul de sân.

Care sunt simptomele?

Cel mai frecvent simptom al cancerului de sân este prezența unui nod în sân. Pacienta însăși detectează adesea nodul fie accidental, fie în timpul unei autoexaminări de rutină. Nodulul este de obicei nedureros și dur.

Uneori, pot exista modificări în forma și dimensiunea sânului și a mamelonului. O gropiță a pielii care acoperă sânul, însoțită de uscăciune și scalare, ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.

Pot exista scurgeri de lichid pătat de sânge din mamelon, împreună cu uscăciunea și crăparea pielii mamelonului.

Cum se face diagnosticul?

O crescătură pe sân este de obicei detectată mai întâi de pacientă la autoexaminare. Această procedură trebuie efectuată în mod regulat de către toate femeile cu vârsta peste 40 de ani.

În această procedură, femeia se întinde, ridică brațul pe partea laterală a sânului și palpează sânul cu cealaltă mână. Se observă orice diferență față de senzația normală a sânului. Femeia se poate privi apoi în oglindă și poate observa orice schimbări în forma și dimensiunea sânilor. Orice modificare trebuie adusă la cunoștința medicului.

Medicul poate palpa sau simți sânul pentru orice noduri neobișnuite sau orice alte semne. În cazul în care medicul detectează o crescătură, se poate face mamografie. Aceasta este o radiografie specială a sânului.

Mamografia poate detecta cancerele de sân timpurii și oferă o imagine destul de exactă a oricăror modificări ale sânului. Orice pete care apar în mamografie sunt apoi analizate în continuare printr-o biopsie. În această procedură, o mică parte a țesutului nodular este luată pentru testare de laborator. Biopsia se poate face, de asemenea, în mai multe moduri. În unele cazuri, un ac mic poate fi introdus în crescătură și o mică parte din fluid poate fi preluată.

Într-o altă formă de biopsie, se poate face o mică tăietură pe sân pentru a ajunge la nodul, din care este apoi luată o bucată pentru testare. În unele cazuri, întregul nod poate fi îndepărtat. Procedura urmată este decisă de medic ținând cont de istoricul pacientului.

În cazul în care cancerul de sân este confirmat, se pot face alte teste pentru a căuta răspândirea bolii. Acestea includ analize de sânge, raze X și ultrasunete ale abdomenului. În unele cazuri se poate face o scanare osoasă.

Care este tratamentul?

Deoarece sânul nu este un organ necesar pentru supraviețuire, acesta este în general îndepărtat printr-o procedură chirurgicală numită mastectomie. În unele cazuri se îndepărtează doar nodul, în altele se îndepărtează întregul sân.

Ulterior, pacientului i se poate administra radioterapie. Această procedură ajută la distrugerea celulelor canceroase fără a afecta țesutul vecin.

Dacă cancerul s-a răspândit și în alte părți ale corpului, se face chimioterapie folosind medicamente precum vincritina, adriamicina și ciclofosfamida. În unele cazuri, se recomandă tratamentul hormonal cu tamoxifen. De obicei, o combinație a tuturor acestor proceduri este urmată pentru tratamentul complet. În majoritatea cazurilor, dacă cancerul este depistat devreme și tratat corespunzător, pacienții cu cancer mamar pot duce, de obicei, o viață fără cancer.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: