Sari la conținut

Cancerul ovarian, depistat prea târziu pentru că este confundat cu indigestia. Balonarea este unul dintre primele simptome

Aproape 2.000 de femei sunt diagnosticate în fiecare an, în România cu cancer ovarian. Mai mult de jumătate dintre ele mor, în ciuda tratamentului.

Motivul este că ajung prea târziu la diagnostic. Asta deși, dacă e diagnosticată în stadii incipiente, boala poate fi tratată cu succes. Studiile arată că rata de supraviețuire la cinci ani este de 93%, dacă tumora este diagnosticată la timp. Din păcate, în România și peste tot în lume, doar 15% dintre femei ajung din vreme la medic. Unul dintre cele mai importante motive este că simptomele bolii sunt comune altor boli, mai ușoare, și tind să fie trecute cu vederea.

Potrivit medicilor, cele mai importante simptome, care trebuie să dea de gândit femeilor, sunt creșterea circumfe¬rinței abdominale / balonarea persistentă, de lungă durată, senzația de sațietate precoce, durerile în abdomen, necesitate frecventă de a urina.
„Mergeți la medicul de familie dacă manifestati aceste simptome de mai mult de trei săptămâni. De asemenea, dacă aveți în familie pe cineva care a suferit de cancer ovarian, spuneți-i asta medi-cului”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociaților Bolnavilor de Cancer din România. Printre factorii de risc pentru cancerul ovarian, medicii menționează vârsta, istoricul familial și ereditatea. Dar nu exclud posibilitatea ca orice femeie să facă acest tip de cancer, de aceea este foarte importantă vizita la medic.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel