Sari la conținut

Semnele celui mai AGRESIV tip de CANCER al femeilor. Este ”ucigașul tăcut”, greu de depistat la timp

Doar 20% din cazurile de cancer ovarian sunt descoperite în stadii incipiente. De aceea, este vital ca femeile să știe cât mai multe lucruri despre cancerul ovarian. Într-un organism sănătos, celulele se divid de câteva ori, după care procesul se oprește. Când apare cancerul, diviziunea celulară o ia razna efectiv și se formează tumoarea.

Uneori, celulele anormale intră în metastază, adică se rup de tumoarea inițială și migrează în alte zone ale corpului, prin sistemul sanguin sau limfatic.

Aproape orice celulă din orice parte a corpului poate deveni canceroasă, dar cancerul ovarian se numără printre cele mai periculoase. Riscul femeii de a dezvolta cancer ovarian este de aproximativ 1 din 75, iar probabilitatea de a muri de cancer ovarian este de 1 din 100, potrivit Societății Americane de Cancer.

În ciuda deceniilor de cercetare, încă nu știm foarte multe despre originea cancerului ovarian sau despre mecanismele prin care se dezvoltă. Dar există factori de risc cunoscuți. Femeile cu o mamă sau soră care au avut cancer ovarian au cu 5% un risc mai mare de a face și ele, față de femeile fără antecedente familiale.

Cercetătorii spun, potrivit health.com, că riscul femeilor de a face cancer ovarian crește odată cu vârsta, cele mai predispuse sunt femeile cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani, dar și cele care au avut mai multe menstruații.

Femeile care au intrat la menopauză după vârsta de 50 de ani, cele care au avut menstruație înainte de 12 ani, cele care nu au născut niciodată sau cele care au născut după vârsta de 30 de ani!

Problemele legate de fertilitate, indiferent dacă femeia a făcut sau nu tratamente, de asemenea, pot crește riscul de a face cancer ovarian.

E mai puțin probabil să dezvolte cancer ovarian cele care au luat pilule contraceptive.

Cancerul ovarian a fost numit „ucigașul tăcut”, deoarece simptomele din stadiu incipient sunt adesea vagi și nu se observă „, spune June Y. Hou, MD, profesor asistent clinic de oncologie ginecologică la Centrul Medical al Universității Columbia din New York City. ”Majoritatea cancerelor ovariene sunt diagnosticate în stadiu avansat, când simptomele sunt severe. ”

Simptomele cancerului incipient pot fi: balonare, dureri pelvine / abdominale, imposibilitatea de a mânca, sațietatea sau problemele urinare. Nu trebuie să ignorați aceste simptome!

Semnele acestea sunt persistente!

Dacă vă confruntați adesea cu dureri abdominale, mergeți de îndată la medic!

Alte lucruri care TREBUIE să vă pună pe gânduri sunt: oboseala, deranjamentele stomacale, durerile de spate, dureri în timpul sexului, constipația, schimbările menstruale sau umflăturile abdominale.

Cancerul ovarian nu are metodă de screening, așa că doar analizele regulate, controalele ginecologice, testul Babeș Papanicolau și ecografiile transvaginale sunt relevante. Este OBLIGATORIU să mergeți anual la control, când aveți până în 30 de ani și de 2 ori pe an, după vârsta de 30 de ani.

Cancerul ovarian are patru stadii.

În stadiul I de cancer ovarian, boala rămâne în ovare și trompa uterină și încă nu se răspândește în alte organe și țesuturi. În stadiul II, cancerul s-a răspândit în alte organe pelvine, cum ar fi uterul, vezica urinară și colonul. În etapa a III-a, cancerul ovarian s-a extins dincolo de pelvis, spre abdomen, în ganglionii limfatici din spatele abdomenului. În stadiul IV, cancerul s-a răspândit la splină sau ficat, în ganglioni limfatici și la alte țesuturi din afara cavității peritoneale (care separă abdomenul de restul corpului).

Așadar, controalele salvează viața. Specialiștii au început să dezvolte și o altă metodă, oarecum inedită. Foarte curând, câinii vor putea adulmeca cancerul ovarian, mai precis un compus organic volatil. Cu ajutorul câinilor,  într-un viitor nu foarte îndepărtat, savanții vor putea inventa un senzor care detecteze cancerul, un senzor care va revoluționa lumea.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel