miercuri, martie 22, 2023

Cancerul vezicii urinare este un cancer care se formează în țesutul vezicii. Vezica urinară este organul care stochează urina. Aproximativ 90% dintre persoanele diagnosticate cu cancer de vezică urinară au mai mult de 55 de ani, iar 73 de ani este vârsta medie de diagnosticare.

Potrivit American Cancer Society, 82.290 de americani vor fi diagnosticați cu cancer de vezică urinară în 2023.

Te-ar mai interesa: Cele mai bune remedii naturiste pentru spondiloza ...

„Marea majoritate a pacienților cu cancer de vezică urinară sunt diagnosticați cu cancer care nu pune viața în pericol iminent, dar tind să fie agresivi”, spune urologul Mark Tyson, potrivit eatthis.com.

„Așadar, cancerele vezicii urinare, chiar dacă nu pun viața în pericol atunci când sunt diagnosticate pentru prima dată, tind să reapară și, uneori, fac ca pacientul să fie supus la numeroase proceduri și tratamente.

Există un subset, probabil aproximativ 20% dintre pacienți, care au o formă agresivă și invazivă a bolii care necesită tratamente mai agresive. Și, în aceste cazuri, poate pune viața în pericol”, atenționează dr. Tyson. 

Te-ar mai interesa: Semne ale deficitului de vitamine pe care TREBUIE ...

Rata de supraviețuire la 5 ani pentru persoanele cu cancer de vezică urinară este de 77%, rata de supraviețuire la 10 ani este de 70%, iar rata de supraviețuire la 15 ani este de 65%.

Tipuri de cancer de vezică urinară

Factorii individuali, cum ar fi sănătatea generală și factorii de risc, cum ar fi fumatul, au un impact semnificativ asupra rezultatelor.

„Tipul de cancer de vezică urinară cu care sunt diagnosticați majoritatea pacienților este carcinomul urotelial. Există și alte tipuri de cancere ale vezicii urinare, cum ar fi adenocarcinoamele și carcinoamele cu celule mici, dar carcinomul urotelial este cel mai frecvent.

Te-ar mai interesa: Cum combatem depresia prin alimentație? Lista alim...

Unele carcinoame uroteliale au ceea ce se numește histologie variantă, iar acestea pot fi plasmocitoide, micropapilare, microchistice. Acestea sunt tumori care în general. crește agresivitatea carcinomului urotelial.

Dar, pe lângă tipul de celule, ar trebui să cunoașteți și gradul și stadiul tumorii dvs. Aceste tumori sunt în general clasificate ca grad scăzut și grad înalt, cancerele de grad înalt fiind mai agresiv. Gradul, stadiul și tipul de cancer sunt toate folosite pentru a determina tipul de tratament pe care îl veți primi”, spune dr. Tyson.

Te-ar mai interesa: Copil în stare gravă cu varicelă ajuns la urgențe ...

Cancerul vezicii urinare: semne și simptome

Iată care sunt cele mai comune simptome ale cancerului de vezică urinară, potrivit experților.

  • Cel mai frecvent semn al cancerului de vezică urinară este sângele în urină (hematuria).

„De obicei, sângerează. Așadar, de obicei, pacienților fie li se va spune că au sânge în urină la un test făcut de un medic primar sau altfel, fie vor vedea sânge în urină. Și aceste tipuri de situații necesită evaluare urologică imediată. una dintre marile probleme legate de întârzierea diagnosticului.

Te-ar mai interesa: OPRIȚI ca prediabetul să provoace artere înfundate...

Credem că mai există ceva care cauzează sângerarea și amânăm evaluarea urologică, ceea ce poate duce la întârzieri în îngrijire. Deci, dacă apare sângerare, aceasta necesită o atenție imediată”, spune dr. Tyson.

„Există și alte tipuri de lucruri pe care pacienții le vor observa uneori atunci când sunt diagnosticați pentru prima dată și care ar putea fi o schimbare a simptomelor urinare. Aceasta nu este o prezentare comună, ci frecvența și urgența și nicturie, în special acele simptome iritative de urinare. Sunt puțin mai frecvente cu boala destul de agresivă.

Vom vedea acest lucru mai frecvent cu unele dintre variante, nu neapărat carcinoamele uroteliale de rutină, ci unele dintre tipurile mai ezoterice ale bolii. Acestea se pot prezenta uneori cu schimbări dramatice în funcția de evacuare. Dar, în general, sângerează.”

Cancerul vezicii urinare: Diagnostic precoce

Un simplu test ADN de urină ar putea detecta mutații cu până la zece ani înainte de diagnosticul clinic, potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetare a Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății.

„Recent a fost dezvoltat un simplu test de urină, iar aceste noi rezultate reprezintă un alt pas interesant către validarea unui instrument neinvaziv de detectare precoce”, spune Florence Le Calvez-Kelm, om de știință IARC și cercetător principal al studiului publicat în The Lancet. 

„Acest test ar putea îmbunătăți și simplifica semnificativ modul în care este detectat cancerul de vezică urinară. Rezultatele noastre oferă primele dovezi dintr-un studiu de cohortă prospectiv bazat pe populație cu privire la potențialul mutațiilor promotorului TERT urinar ca biomarkeri promițători non-invazivi pentru detectarea precoce a cancerului de vezică urinară”, a declarat și Ismail Hosen, co-autorul studiului.

„Dacă rezultatele sunt validate, studiile mari efectuate pe indivizi cu risc crescut de a dezvolta cancer de vezică urinară ar trebui concepute pentru a aborda beneficiile pentru sănătate și costuri ale screeningului pentru mutațiile promotorului TERT pentru povara globală a cancerului de vezică urinară”, spune Mahdi Sheikh, om de știință postdoctoral la IARC și co-primul autor al studiului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private