Sari la conținut

Când se impune biopsia pulmonară. Intervenția minim invazivă care poate depista natura unei leziuni pulmonare

Biopsia pulmonară se efectuează după ce se descoperă o leziune la nivelul plămânilor în urma unei radiografii sau CT toracic, a explicat dr. Cezar Betianu, medic specialist la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ‘Dr. Carol Davila’ , pe site-ul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central scumc.ro, la rubrica Vocea Medicului Specialist.

Potrivit medicului, investigaţiile imagistice pot ridica suspiciuni privind natura unei leziuni, însă nu pot preciza cu certitudine tipul acesteia – benignă sau malignă.

”Doar biopsia cu examen anatomopatologic poate preciza acest lucru. Biopsia pulmonară este o procedură care presupune obţinerea unui fragment de plămân în scop diagnostic. Există mai multe modalităţi de a efectua o biopsie pulmonară: percutanat, bronhoscopic sau chirurgical. Spre deosebire de bronhoscopie şi operaţia chirurgicală, biopsia pulmonară percutanată sub ghidaj CT sau ecografic are avantajul că poate aborda leziuni pulmonare mai profunde şi poate fi efectuată şi la pacienţi care au contraindicaţie pentru anestezie generală, fiind efectuată cu anestezie locală. Biopsia pulmonară este o intervenţie minim invazivă, realizată sub ghidaj CT sau ecografic, de către medicul radiolog. Biopsia pulmonară percutanată presupune reperarea leziunii pulmonare sub ghidaj CT sau ecografic, toaleta locală a regiunii ce urmează a fi puncţionată, anestezie locală şi obţinerea unui fragment bioptic cu un ac de biopsie, fragment ce va fi interpretat de către medicul anatomopatolog. După efectuarea biopsiei, se efectuează un control imagistic pentru a constata prezenţa eventualelor complicaţii postprocedurale”, a precizat Cezar Betianu.

El a adăugat că biopsia pulmonară percutanată este o procedură minim invazivă, care, de obicei, decurge fără complicaţii.

”În cazul în care apar, cele mai frecvente complicaţii sunt pneumotoraxul şi hemoptizia; mult mai rar pot să apară infecţii, hematom subcutanat, hemotorax sau embolie gazoasă. Biopsia pulmonară se efectuează numai la pacienţii cu analize de coagulare în limite normale (INR, trombocite, APPT). Pacienţii în tratament cu anticoagulante orale trebuie să întrerupă tratamentul cu câteva zile înainte, acesta fiind înlocuit cu anticoagulante injectabile. De asemenea, înainte de biopsie, pacientului i se administrează o doză de antibiotic profilactic pentru a preveni riscul de infecţie. După efectuarea biopsiei pulmonare, pacientul este monitorizat, iar după câteva ore poate pleca acasă”, a detaliat dr. Cezar Betianu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel