joi, iulie 29, 2021

Când se va termina pandemia? Aceasta este principala întrebare a oamenilor din întreaga lume. La mai bine de un de la începutul pandemiei, viața oamenilor din întreaga lume a fost afectată atât financiar, social,

dar mai ales emoțional.

Din păcate, cifrele din ultima săptămână nu sunt deloc îmbucurătoare, ele fiind în creștere, România intrând în al treilea val pandemic.

Deși coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a declarat că pandemia s-ar afla spre sfârșit în acest an, dacă va fi imunizată 70% din populație, experții internaționali sunt sceptici.

Factorii de care depinde evoluția pandemiei

Imunologul Ştefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford, crede că pandemia ar putea ajunge istorie abia la finele anului viitor şi nu peste tot în lume, conform unui

interviu oferit celor de la Adevărul.ro.

În privinţa României, un posibil termen realist ar fi 2022, în partea a doua a anului. Până atunci, în România ar urma să fie treptat ridicate restricţiile, dar numai începând din vara acestui an şi cu multă atenţie.

„E rezonabil să ne gândim la ridicarea restricţiilor, dar totul depinde şi de numărul de infecţii care au loc zilnic. Pentru că, statistic vorbind, chiar şi printre cei care nu prezintă comorbidităţi şi sunt tineri pot să apară complicaţii. Vorbim de acei oameni aparent sănătoşi care pot dezvolta forme severe şi pot necesita spitalizare sau pot

ajunge chiar şi la Terapie Intensivă.

Deci trebuie să corelăm atât numărul de persoane vaccinate cu numărul de infecţii zilnice. Pentru că dacă avem multe infecţii zilnic, chit că cei vulnerabili au primit vaccinul, rămân celelalte persoane care pot dezvolta şi ele complicaţii. Trebuie evaluaţi ambii factori şi trebuie luate ulterior luate măsurile de relaxare în cunoştinţă de cauză”, precizează imunologul Dascălu.

Când se va termina pandemia? „Probabil că 2022 ar fi un orizont rezonabil”

Mircea Ilescu, cercetător la Cambridge are o veziune mai blândă privind finalul pandemiei, dar

ține să sublinieze că acest factor va fi diferit de la o țară la alta.

„Se mai liniştesc lucrurile, aş zice eu, însă nu în totalitate. Adică, poate în Regatul Unit, la cât de mulţi vaccinaţi vor fi, se vor linişti lucrurile de tot până în vară. Dar şi în rest, oricum ar fi, probabil că nu vom mai avea aceleaşi restricţii. În Regatul Unit deja au scăzut foarte mult cazurile, datorită campaniei de vaccinare. Acum, în Cambridge, cred că sunt cinci sau şase cazuri în fiecare zi la 100.000 de locuitori”, spune Mircea Iliescu.

Acesta crede că lucrurile ar putea reveni la normal şi în România, cel

mai probabil în anul care urmează. „Probabil că 2022 ar fi un orizont rezonabil”, a adăugat Mircea Iliescu.

Răzvan Cherecheș: România va reveni la normalitate la sfârșitul acestui an

Nu cred că vom avea vaccinată 70% din populaţie până la începutul toamnei, dar cred că este posibil să facem asta până la sfârşitul anului sau până la începutul lui 2021. Cel mai repede scăpăm la sfârşitul anului. Asta ar înseamna să oprim pandemia, chiar dacă virusul va mai rămâne printre noi şi vor mai exista cazuri, cam la fel ca în cazul gripei. E remarcabil că România a reuşit o campanie bună de vaccinare, dar chiar şi aşa prea puţini români au fost imunizaţi până acum, în acest timp scurt. Va trebui să fim foarte atenţi la valul trei, care a început deja şi care a dus la creşteri importante”, punctează Cherecheş.

Expertul crede că acest val poate fi ţinut sub control doar dacă autorităţile vor reuşi să accelereze campania de vaccinare, iar regulile vor fi respectate.

„Situaţia de acum e periculoasă, cu atât mai mult cu cât deja circulă în ţară tulpina britanică şi cea sud-africană. Ambele se transmit mai uşor, aşadar situaţia trebuie tratată cu maximă seriozitate. Începând din luna mai cred că vom depăşi acest nou val, dar abia de atunci am putea începe să ridicăm din restricţii. Apoi, în toamnă, va urma un nou val, însă mult mai mic, pentru că deja mare parte din populaţie va fi imunizată”, anticipează Răzvan Cherecheş.

 

Ultimele stiri

Parteneri