marți, august 16, 2022

Când te poate ucide tratamentul pentru astm. Medicul Mihai Craiu: „Ventolinul nu se administrează pentru tuse sau muci în nas!”.

Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă privind folosirea în exces a unui medicament inhalator pentru prevenirea crizelor de astm. Este vorba de Ventolin, este un agonist adrenergic selectiv.

Medicul Mihai Craiu: „Folosirea excesivă de ventolin crește riscul de complicații cardiovasculare

La dozele terapeutice actioneaza selectiv pe receptorii adrenergici ai musculaturii bronsice, avand o actiune minima sau nula la nivelul receptorilor -adrenergici cardiaci. Ventolin este indicat pentru tratamentul si profilaxia crizelor de astm.

Te-ar mai interesa: Test inovator ce permite diagnosticarea mai rapidă...

„Când „mai mult” este prea mult? Cifra zilei de astazi este 2. Două flacoane de Ventolin. PE AN! Dacă folosiți mai mult de două flacoane de Ventolin pe an crește riscul de exacerbare (criza de astm).

Cu 14-18% la fiecare flacon în plus, pentru adulți și cu 8-14% pentru copii. Asta în cazul fericit al unor controale periodice frecvente, la 3-6 luni interval.

Pentru cei care folosesc excesiv Ventolin (în lipsa medicații antiinflamatorii corecte) crește riscul de complicații cardiovasculare sau chiar de deces.

40% din decesele apărute la pacienții astmatici sunt atribuibile prescrierii și utilizării excesive de Ventolin, spune NRAD din Regatul Unit (the National Review of Asthma Deaths)”, a scris medicul Mihai Craiu pe contul său de Facebook, citând un material din Medscape.

Te-ar mai interesa: Previziuni apocaliptice: Vin extratereștii, iar pr...

Când te poate ucide tratamentul pentru astm

Mihai Craiu a subliniat câteva „mesaje de luat acasă” pentru utilizatorii de Ventolin.

„MESAJE DE LUAT ACASĂ

1. Dacă Ventolinul este necesar mai des decât de 3 ori pe săptămână, înseamnă că nu primiți medicația adecvată bolii dumneavoastră! Este necesar un nou control la pneumolog, pentru ajustarea medicației de prevenție.

2. Ventolinul nu se administrează pentru tuse sau muci în nas!! El nu este un medicament banal pentru „răceală” ci un bronhodilatator rapid, cu durată scurtă de acțiune, destinat doar astmaticilor sau altor pacienți cu spasm bronșic.

Te-ar mai interesa: Testul simplu care poate detecta DEMENȚA precoce. ...

3. Excesul necontrolat de Ventolin poate ucide!”, a mai scris medicul Mihai Craiu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private