Sari la conținut

Când trebuie făcută operaţia pentru deviaţia de sept. Simptome și cauze

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Este important pentru persoanele cu deviaţie de sept când este bine să apeleze la medic, pentru că o dată instalată deformarea septului nazal, aceasta poate produce o serie de complicaţii.

Potrivit statisticilor, aproximativ 80% din populaţia planetei are septul nazal deformat, însă nu toată lumea are indicaţii pentru intervenţii chirurgicale de corecţie.

Este necesară programarea unui consult de specialitate atunci când o nară este blocată (sau ambele nări) și nu răspunde la tratament, în cazul sângerărilor nazale frecvente sau al infecţiilor sinusale recurente.

infecția sinusurilor
Sursă foto: iStock

Ce este deviaţia de sept nazal?

Deviaţia de sept apare atunci când peretele care desparte cele două fose nazale – nările în termeni comuni – nu este poziţionat pe centru, ducând la o lipsă de simetrie a nasului.

„Deviaţia de sept poate să fie acolo de la naştere până la moarte, la 120 de ani, fără niciun fel de problemă… Poate să nu dea probleme niciodată, depinde şi locul unde este deviat septul. Unii pacienţi, în special care nu fac foarte mult efort fizic, nu fac sport de performanţă, nu cântă, nici nu simt că au deviaţie de sept.

Când apar diverse comorbidităţi la bărbatul adult care se îngraşă şi mai şi fumează, deodată deviaţia de sept se face simţită”, a explicat medicul ORL Cristian Soreanu, potrivit observatornews.ro.

Potrivit acestuia, acest lucru înseamnă în primul rând că pacientul nu mai respiră bine. Este şi momentul în care acesta ajunge în cabinetul ORL. „Deviaţia de sept devine o problemă de sănătate în momentul în care apar probleme de obstrucţie nazală sau complicaţii, sinuzite sau otite medii”, a mai spus specialistul citat.

Simptome și cauze

Dacă deviația de sept este minoră există posibilitatea ca pacientul să nu manifeste niciun simptom, dar dacă deviația este severă pacientul va manifesta unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • obstrucția uneia sau a ambelor fose nazale – cauzează insuficiență respiratorie și se manifestă mai pregnant când pacientul suferă de răceală, de o infecție a tractului respirator superior sau alergii care determină inflamația și îngustarea foselor nazale.
  • congestia nazală- cauzează rinoree
  • sângerările nazale – suprafața septului nazal poate deveni uscată, favorizând sângerările nazale
  • infecții frecvente sau recurente ale sinusurilor – pot fi rezultatul mucozităților blocate în cavitățile sinusale, determinând adesea dureri faciale și dureri de cap
  • respirație zgomotoasă în timpul somnului – apare frecvent la sugari și la copiii cu deviație de sept. Unele persoane se nasc cu o deviație de sept, în timp ce altele dezvoltă această afecțiune după leziuni sau traumatisme la nivelul nasului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel