sâmbătă, iunie 10, 2023

Când trebuie să mănânci ca să slăbești? Mâncătul după lăsarea întunericului poate avea un impact direct asupra numărului de calorii arse, asupra apetitului nostru și al modului în care corpul nostru stochează grăsimi, au descoperit cercetătorii.

Oamenii de știință conveniseră anterior că există o legătură între ora la care mâncăm ultima masă a zilei și creșterea în greutate. Dar, acum, aceștia înțeleg mult mai bine și de ce se întâmplă acest lucru.

Când trebuie să mănânci ca să slăbești? Oamenii de știință dezvăluie momentul EXACT al zilei

În cadrul acestui studiu, publicat în Cell Metabolism, 16 participanți cu un IMC în intervalul supraponderal sau obez au fost supuși două teste de șase zile în timpul cărora obiceiurile lor alimentare și de somn au fost strict controlate.

  • Pe parcursul unui program, au mâncat trei mese pe zi: micul dejun la ora 9 dimineața, prânzul la ora 13:00 și cina la ora 18:00.
  • În celălalt program orele au fost schimbate cu câteva ore, așa că micul dejun era la 13:00, cina la 18:00 și cina la 21:00.

Probele de sânge au arătat că atunci când mâncau mai târziu, nivelurile de leptină ale participanților, hormonul care ne spune când suntem sătui, au fost mai scăzute pe parcursul a 24 de ore.

Acest lucru a sugerat că le era mai foame, deci mai probabil să mănânce mai mult, iar caloriile erau arse într-un ritm mai lent.

Cercetarea, efectuată de oamenii de știință de la Brigham and Women’s Hospital din Boston, Massachusetts, a mai descoperit că mâncatul târziu a dus la stocarea mai multor grăsimi prin adipogeneză.

Și procesul care descompune grăsimea, cunoscut sub numele de lipoliză, a fost redus.

„Am descoperit că mâncatul patru ore mai târziu face o diferență semnificativă pentru nivelul foamei, modul în care ardem caloriile după ce mâncăm, și felul în care depozităm grăsimea”, a declarat Nina Vujovic, cercetător în cadrul Programului de cronobiologie medicală din cadrul Brigham’s Division of Sleep and Circadian Disorders.

Combinate, aceste modificări pot crește riscul de obezitate și, prin urmare, de diabet și cancer, a avertizat echipa.

„Aceste descoperiri arată mecanisme convergente prin care mâncarea târzie poate duce la un echilibru energetic pozitiv și un risc crescut de obezitate”, au concluzionat autorii acestui studiu, publicat în Cell Metabolism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private