Sari la conținut

Care este alimentul esențial ce trebuie consumat în primul trimestru al sarcinii?

soarele este vital pentru creier
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Moduri prin care sa-ti menți creierul sanatos

Primul trimestru al sarcinii reprezintă o perioadă foarte importantă în care viitoarele mămici se asigură de buna dezvoltare a bebelușilor. Alimentația este un factor esențial, însă știi ce să consumi pentru a-i oferi copilului cele necesare pentru o creștere armonioasă?

Studiile publicate pe News Medical Life Sciences arată că în primul trimestru al sarcinii, consumul de nuci îmbunătățește și susține dezvoltarea neuropsihologică. Astfel, mămicile care au consumat aproximativ 74 de grame de nuci pe săptămână în primul trimestru al sarcinii au dat naștere unor copii cu un IQ mai bun, o memorie mai bună și o concentrare sporită.

Migdalele, nucile, nuci de pin, arahidele și alunele de pădure au o multitudine de beneficii pentru sănătate. Ele sunt bogate în acizi polinesaturați și fibre, vitamina E, steroli vegetali și L-arginină, acid folic, omega-3 și omega-6. Ultimele 3 substanțe sunt esențiale, mai ales, pentru dezvoltarea neuronală.  Omega-3 este asociat cu perioada sarcinii și greutatea bebelușilor.

În timpul sarcinii, consumul nucilor produce o acumulare a acestor componente în partea frontală a creierului fătului, îmbunătățind memoria și alte funcții cognitive.

Cum ajută nucile dezvoltarea neuropsihologică a fătului?

Acidul folic conține vitamina B, esențială în formarea rețelei neuronale. Deficitul de acid folic poate cauza probleme serioase de naștere, precum anencefalie și spina bifida. Medicii recomandă consumul a 400 de micrograme de acid folic zilnic pentru a evita orice risc.

Omega-3 este un component foarte important în dezvoltarea structurală și funcțională a creierului, a sistemului imunitar și a retinei fătului.

Potrivit unor studii, acizii polinesaturați sunt asociați cu funcții fiziologice, precum reglarea genetică, menținerea compoziției mebranelor celulare și modularea legăturilor celulare.  De asemenea, au efect antiinflamator, crucial în timpul sarcinii.

Cantitatea recomandată de omega-3 în timpul sarcinii este de 1.4 grame zilnic. Pentru femeile care alăptează, se recomandă consumul de 1.3 grame zilnic. Omega-3 contibuie la dezvoltarea normală a memoriei, atenției, concentrării și abilitătilor de învățare.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel