joi, martie 30, 2023

Pe măsură ce americanii și-au intensificat consumul de alcool în timpul pandemiei de COVID-19, bolile hepatice și transplanturile au crescut.

Între martie 2020 și ianuarie 2021, numărul de pacienți din SUA cu boală hepatică asociată alcoolului care au primit un nou ficat sau care au fost pe lista de așteptare pentru un transplant a fost cu 50% mai mare decât previziunile pre-pandemie, spun cercetătorii.

Te-ar mai interesa: ”De ce mă înțeapă inima?” Cele mai frecvente cauze...

Boala hepatică asociată alcoolului este acum principalul motiv pentru transplanturi de ficat în Statele Unite.

„Regula generală este mai mult de două băuturi pe zi pentru bărbați, mai mult de o băutură pe zi pentru femei pentru a vă pune sănătatea în pericol”, a spus dr. Karen Krok gastroenterolog și hepatolog la Penn State Health Milton.

Alcoolul creează depozite de grăsime în ficat care în cele din urmă provoacă cicatrici (ciroză), care este o formă de boală hepatică asociată alcoolului.

O alta afecțiune este hepatita asociata alcoolului, care apare atunci cand ficatul se inflameaza prin consumul de prea mult de alcool intr-un timp scurt.

Te-ar mai interesa: Avertizare NASA: Posibile furtuni geomagnetice vin...

În stadiile incipiente ale bolii hepatice asociate alcoolului, o persoană poate avea niveluri crescute de enzime hepatice, dar altfel poate să nu prezinte simptome. În cele din urmă, enzimele hepatice crescute pot duce la icter, îngălbenirea ochilor sau a pielii unei persoane.

Alte simptome includ acumularea de lichid în burtă; vase de sânge dilatate în esofag care pot sângera; și confuzie mentală cauzată de acumularea de toxine în sânge care ar fi în mod normal eliminate de ficat.

Te-ar mai interesa: Cele cinci boli pe care le aduce menopauza. Ce tre...

Dacă o persoană cu leziuni hepatice asociate alcoolului încetează să bea, simptomele acesteia pot fi tratate cu medicamente, au remarcat experții. Dar unii pacienți necesită un transplant de ficat.

Aproximativ 7.000 de transplanturi de ficat sunt efectuate în fiecare an în Statele Unite, iar rata medie de supraviețuire este de 91% după un an și de 75% după cinci ani, potrivit unui comunicat de presă al Penn State Health.

Te-ar mai interesa: Importanța activității fizice și a obiceiurilor al...

Pe lângă faptul că un pacient poate fi supus unui transplant de ficat, „trebuie să ne asigurăm că pacientul va urma recomandările medicale și va proteja acel organ”, a spus dr. Juan Arenas, șeful diviziei de chirurgie de transplant de la Centrul Medical Hershey.

„Sprijinul social este foarte important pentru a ajuta pacienții să treacă peste momentele grele, să vină la întâlniri și să stea departe de substanța care a dus la boli hepatice”, a adăugat el.

Te-ar mai interesa: Alimentul dulce care hrăneşte celula hepatică. Ind...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private