Din cuprinsul articolului
Momentul în care luăm masa nu este același pentru toată lumea şi o mulțime de factori influenţează ora la care alegem să mâncăm. Indiferent că mănânci în oraș, că alegi să gătești în confortul casei tale sau comanzi un preparat dorit, există câteva planuri clare pe care specialiștii ți le pot recomanda.
Potrivit specialiștilor, orele potrivite pentru cină sunt între 5 p.m. și 9 p.m, adică ultima masă a zilei ar trebui să fie luată cu două ore înainte de somn. Astfel, timpul estimat pentru digestie și absorbția nutrienților este suficient. De asemenea, se pot preveni simptomele de reflux sau impactul negativ asupra somnului.
Importanţa digestiei sănătoase
Dacă corpul nu a avut suficent timp pentru digestie, atunci probabil vei experimenta dureri de stomac, arsuri și acid, arată cei de la Yahoo.com.
În plus, caloriile care în mod normal s-ar transforma în energie, seara pot fi depozitate ca și grăsime. Asta poate conduce la creșterea în greutate, în timp ce refluxul de acid pe o perioadă lungă poate duce la astm sau cancer.

Dacă mănânci prea aproape de ora de culcare poți afecta balanța hormonală și schimba nivelul de insulină. Insulina este hormonul care transformă zahărul în energie. Este receptiv pe parcursul dimineții pentru a te pregăti pentru o zi plină, dar nu atât de mult pe timpul nopții.
Hormoni care îți reglează apetitul și metabolismul urmând propriul ritm circadian. Dacă îi împingi mâncând prea târziu în timpul nopții atunci când corpul știe că este momentul să dormi, lucrurile se schimbă. Poți dezvolta boli precum diabetul de tip 2. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să mănânci la ora 5 dacă programul tău de somn este la 9.30, spun cei de la Health.com.
Dacă iei cina mult prea devreme, corpul tău va vrea să consume din nou. De data aceasta, porții mai mari de alimente mai târziu. Momentul ideal pentru a mânca de seară are legătură cu o balanță clară, potrivit catine.ro. Un program dedicat unde să vezi cu adevărat beneficiile. La modul general, specialiștii spun că porțiile mai mici și mai frecvente sunt ideale și ușor de digerat.
Alimente recomandate la masa de seară
Pentru cină sunt recomandate alimente bogate în proteine slabe (pui, pește, ouă, leguminoase), legume diverse (proaspete sau gătite) și, opțional, o cantitate mică de carbohidrați complecși (cartof dulce, quinoa) sau grăsimi sănătoase (avocado, nuci). Este indicat să eviți mesele grele, procesate și bogate în zaharuri rafinate seara.
Surse de proteine
Carne slabă: Piept de pui sau curcan, fără piele.
Pește și fructe de mare: Somon, cod, creveți.
Ouă: Mai ales albușul.
Leguminoase: Fasole, linte, năut, mazăre.
Produse lactate: Brânzeturi degresate sau moi (alternative vegetale: Tofu).
Legume: Include o varietate mare de legume, crude sau gătite la aburi, la cuptor sau la grătar. Exemple: broccoli, spanac, salată, castraveți, ardei, cartofi dulci.
Carbohidrați complecși (în cantitate moderată): Cartofi dulci, Quinoa, Cereale integrale.
Grăsimi sănătoase (în cantitate mică): Avocado, Nuci și semințe, Ulei de măsline.
Exemple de cine ușoare: salată cu pui sau pește sau legume la grătar cu pește.