Sari la conținut

Care este diferența dintre boala Alzheimer și demență?

dementa
Sursă foto: arhiva Dpctorul Zilei

Care este diferența dintre boala Alzheimer și demență? Mulți spun că nu există nicio diferență între boala Alzheimer sau demența. Dar aceste afecțiuni nu sunt la fel, spune Dr. Aaron Ritter, un expert în demență care conduce Programul de tulburări cognitive și de memorie de la Spitalul Hoag.

„Boala Alzheimer este o boală care provoacă un grup de simptome care de obicei progresează până la un stadiu numit demență”, spune Ritter.

Ce este demența?

Demența este „un termen generic pentru a descrie problemele de memorie și de gândire suficient de grave pentru a interfera cu viața de zi cu zi”, spune Dr. Rade Vukmir, vicepreședinte al afacerilor medicale la Alzheimer’s Association.

Demența poate fi cauzată și de alte boli

Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență. Cu toate acestea, demența poate fi cauzată și de alte boli și leziuni cerebrale, inclusiv accidentul vascular cerebral și boala Parkinson. Identificarea cauzei demenței poate afecta opțiunile de tratament.

Atât boala Alzheimer, cât și demența sunt diferite de pierderea memoriei pe termen scurt sau de pierderea normală a memoriei legată de vârstă, spune Vukmir.

Ce este boala Alzheimer?
Alzheimer este o boală progresivă a creierului. Aceasta provoacă moartea celulelor neuronale, mesagerii creierului. În cele din urmă, acest lucru duce la micșorarea creierului și la complicații conexe din cauza pierderii severe a funcției cerebrale – cum ar fi deshidratarea, malnutriția sau infecția – care pot fi în cele din urmă fatale.

Cauze și factori de risc
Cercetătorii cred că există două moduri în care boala Alzheimer provoacă leziuni cerebrale:

Formarea plăcilor: O proteină numită beta-amiloid se acumulează încet și formează plăci. Aceste plăci interferează cu semnalele nervoase și pot declanșa inflamații.
Încâlciri: O proteină numită tau ajută la stabilizarea celulelor nervoase la persoanele sănătoase. Dar la persoanele cu Alzheimer, tau formează încurcături. Acest lucru determină în cele din urmă moartea neuronilor.

Ce este demența?

Demența este un stadiu de afectare a funcțiilor cerebrale care poate avea multe tipuri diferite de cauze.

Pe scurt, spune Ritter, Demența înseamnă că boala din creierul unei persoane este suficient de severă încât aceasta are nevoie de asistență în activitățile zilnice sau pentru a trăi independent.

Cauze
Există multe cauze diferite ale demenței. Alzheimer este cea mai frecventă cauză, dar există și alte tipuri de demență, printre care:

Demența vasculară. Aceasta este legată de accidentul vascular cerebral și de alte afecțiuni care afectează fluxul sanguin către creier. Simptomele pot apărea brusc după accidente vasculare cerebrale sau mini-avorturi, mai degrabă decât progresia treptată asociată cu Alzheimer.

Demența cu corpuri Lewy. Acesta este un tip de demență caracterizat prin modificări ale mișcărilor și echilibrului. Persoanele cu demență cu corpuri Lewy pot avea halucinații vizuale și programe ciudate de somn-veghe.
Demența fronto-temporală. Acest tip de demență provoacă modificări ale personalității și comportamentului.

Cauza nu este întotdeauna clară

Important: Uneori, simptome similare cu cele ale demenței pot fi cauzate de depresie sau de o altă afecțiune mentală, ceea ce Ritter numește pseudodemență. Este important să se efectueze teste de diagnosticare și imagistică cerebrală pentru a exclude cauzele reversibile ale pseudodemenței, cum ar fi efectele secundare ale medicamentelor sau problemele de somn, spune Ritter, potrivit insider.com.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel