Sari la conținut

Diferența dintre laptele vegetal și laptele de origine animală. Care este mai sănătos?

Fie că este vorba despre o dietă care exclude orice produs de origine animală, vegană, fie că este vorba despre post, multe persoane ajung să consume laptele vegetal. Cât de diferit este acesta față de laptele natural, de origine animală, și cât de sănătos este pentru organismul nostru, însă?

Pentru anumite persoane, laptele vegetal reprezintă un aliment de bază. Necesitatea de a înlocui laptele natural apare ca urmare a unor schimbări în stilul de viață sau, de asemenea, ca urmare a unor probleme de sănătate ce nu permit consumul laptelui de origine naturală.

În orice caz, laptele de origine vegetală înlocuiește cu succes laptele natural. Cu toate acestea, cât de sănătos este pentru organism și ce diferențe există între cele două tipuri?

Care este diferența dintre laptele vegetal și laptele de origine animală?

Lygia Alexandrescu, nutriționist, explică pentru Antena 3 care sunt beneficiile, însă și pericolele asociate cu consumul laptelui vegetal.

„Când luam decizia de a înlocui laptele de vaca trebuie să fim conștienți de faptul că aceste variante vegetale nu oferă același profil nutrițional complex și, prin urmare, aportul de nutrienți cheie; proteine, vitamine și minerale este insuficient.

În plus, mare atenție la eticheta alimentara, multe alternative de lapte conțin aditivi precum stabilizatori, emulgatori, zahăr și arome. Și modul de ambalare al lactatelor vegetale constituie un criteriu important de alegere al acestora, cu implicații semnificative asupra sănătății consumatorilor.

Laptele de ovăz

Laptele de ovăz, preferat pentru aroma plăcuta de nucă, este gustos și reconfortant, făcându-l o alegere la îndemână pentru cafeaua și cerealele de la micul dejun. Deși ovăzul în forma lui originală vine cu o serie de beneficii pentru sănătate, laptele de ovăz are o compoziție nutrițională mult mai diluata: conține maximum 15% ovăz, nu conține calciu și este slab încărcat proteic. De știut, laptele de ovăz conține cantități mici de gluten, deci nu este potrivit pentru celiaci.

Laptele de cocos

Laptele de cocos are consistența delicioasă, cremoasă și densă a laptelui, ceea ce îl face o opțiune de dorit atât pentru cafea, cât și pentru smoothie-uri. Este important să stim că laptele de cocos este bogat în calorii și grăsimi saturate, fiind sărac în calciu și proteine.

Laptele de orez

Laptele de orez este ușor dulce la gust, nu conține lactoză și este potrivit pentru persoanele care suferă de boala celiaca, pentru vegetarieni și vegani. Cu toate acestea ideal este să se aleagă un lapte de orez care a fost îmbogățit cu calciu și proteine. De asemenea, trebuie remarcat faptul că laptele de orez nu este recomandat copiilor din cauza conținutului său scăzut de proteine și calciu.

Laptele de soia

Când vine vorba de laptele de soia, există îngrijorări legate de efectele acestuia asupra organismului, din cauza faptului că este bogat in izoflavone. Acești compuși naturali pot afecta receptorii de estrogen din organism și exista riscul apariției dezechilibratelor hormonale. Cu toate acestea, este o opțiune excelentă pentru cei cu intoleranță la lactoză, fiind în mod natural mai bogat în calciu decât alte tipuri de lapte vegetal.

Persoanele care suferă de sindromul de intestin iritabil pot constata că laptele de soia provoacă probleme digestive, datorita cantităților importante de galacto-oligozaharidă din boabele de soia. În schimb, laptele de soia care este fabricat din extract de proteine din soia tinde să fie mai ușor de tolerat”, explică nutriționistul.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel