vineri, mai 20, 2022

Recent, un incendiu a izbucnit lângă un reactor al Centralei Nucleare Zaropoje, Ucraina. Incendiul a fost provocat de luptele dintre trupele din Rusia și cele ucrainene.

Având în vedere că incendiul a fost lângă reactor, trebuie să ne îngrijorăm? Specialiștii susțin că un eveniment de tipul Cernobîl nu se va întâmpla, iar contaminarea nu este îngrijorătoare.

Atunci când contaminarea va avea loc, aceasta va fi, probabil, locală.

Te-ar mai interesa: Mușcătura de căpușă. Când este cazul să ne îngrijo...

Care este nivelul radiațiilor, după incendiu?

Autorităţile române dau asigurări că nivelul radiaţiilor de pe graniţa de est este în limite normale, după incendiul declanşat azi-noapte la centrala atomică de la Zaporojie, în Ucraina, în urma bombardamentelor ruseşti, comunică RRA.

Instituțiile române implicate în acest moment în monitorizarea cazului sau posibilelor efecte de la centrala atomică din Ucraina sunt Agenția Națională de Protecția Mediului și Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare.

Ambele afirmă că stațiile de măsurare a radiațiilor de pe granița de est, indică un nivel normal de radiații, iar echipele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului lucrează constant pentru a monitoriza situația.

Te-ar mai interesa: Dr. Florin Bloj: „Tromboza venoasă profundă se tra...

„Din stațiile noastre automate care monitorizează nivelul activității, atât stația și laboratoarele lucrează 24 din 24. Până în acest moment, chiar acum câteva minute am sunat colegele, nu avem un nivel al radiației depășit. Aproape în toate județele avem stații automate și laboratoare. Pe Vârful Toaca, de exemplu, mi-aduc aminte, m-am uitat în istoric la explozia de la Cernobîl, primul care a indicat în regiunea Europei a fost stația toată de pe Vârful Toaca din județul Neamț”, dezvăluie vicepreședintele ANPM, Eugen Cosma.

Te-ar mai interesa: Alimente cu efect antidepresiv. Cum te va ajuta al...

Surse din interiorul celor două instituții spun că România a început să deruleze diverse scenarii de risc, pentru eventuale incidente la centralele atomice din Ucraina, ca urmare a conflictului început de Rusia.

Spre exemplu, în cazul centralei nucleare de la Zaporojjie, aflată la 550 de kilometri față de granița românească, un eventual incident nuclear ar putea fi resimțit pe teritoriul țării noastre în aproximativ 12 ore, în condiții normale, cum sunt cele de astăzi, cu vânt ușor dinspre Ucraina. Cele două autorități amintesc, însă, faptul că aceste evaluări sunt doar scenarii, pentru că nu există niciun indiciu al unui eveniment grav.

Te-ar mai interesa: 19 mai- Ziua Internațională a medicilor de familie...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private