Sari la conținut

Lupte la centrala nucleară de la Zaporoje, Ucraina. Un incendiu a izbucnit în zona unuia dintre reactoare

explozie

Peste noapte au avut loc lupte în orașul Zaporoje, la centrala nucleară. Un incendiu a izbucnit, de asemenea, în zona unui dintre reactoare, însă specialiștii nu au detectat un risc ridicat sau un pericol.

Pentru a stinge incendiul, președintele S.U.A, Joe Biden, a intervenit personal, îndemnând soldații ruși să părăsească lupta. Astfel, experții ar avea oportunitatea de a stinge incendiul și de a elimina riscul unui dezastru.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, într-o înregistrare video distribuită pe internet, că arde cea mai mare centrală nucleară din Europa, făcând apel la cetăţenii europeni să le atragă atenţia propriilor politicieni.

„Propaganda rusă a avertizat în trecut că va acoperi lumea cu cenuşă nucleară. Asta nu mai este doar o avertizare, este real”, a afirmat el.

Citeste si:

Preşedintele Ucrainei cere „acţiuni fără întârziere” din partea lumii, în mijlocul atacului forţelor Rusiei asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, relatează BBC.

Deși incendiul a izbucnit în zona unui reactor, specialiștii susțin că nu există un pericol foarte mare. Totodată, dacă reactorul ar fi expus, radiațiile ar fi numai locale.

Zaropoje. Suntem sau nu în pericol?

Lucian Mîndruță, renumit jurnalist român, susține că pericolul de a se întâmpla un dezastru precum cel de la Cernobîl este aproape 0.

„Au fost lupte peste noapte la centrala nucleara de la Zaporoje – incheiate acum. Rusii au folosit armament greu si a izbucnit si un incendiu in zona unuia dintre reactoare.

Nu trebuie sa va ganditi insa la Cernobil 2. Reactoarele sunt cel mai probabil oprite, iar miezul nu poate ajunge in situatia de a exploda, chiar si daca e atins direct de un obuz.

Pentru explozie nucleara ca acum 40 de ani iti trebuie o reactie in lant, adica ai nevoie de absenta completa a apei de racire si a barelor de grafit care modereaza reactia. Nu cred ca se poate intampla. E foarte probabil ca, la primul semn de lupte, operatorii sa fi securizat reactoarele.

Am scris asta pentru ca o parte din presa romana e mai atehnica, iar alta amorala – si veti vedea azi titluri care vor incerca sa va bage in sperieti.
Nu e cazul. Nivelul de radiatii e normal. Chiar si o contaminare, in cazul in care reactorul ajunge expus mediului, va fi locala.

Dar asta ne spune totusi ca rusii si-au pierdut mintile in fata rezistentei ucrainene si sunt cam in stare de orice.
Pe mine asta ma ingrijoreaza, nu reactorul.
Deci calm si carry on. N-avem ce face altceva”, scrie Lucian Mîndruță, într-o postare pe Facebook.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.