Sari la conținut

Care este rolul ficatului în apărarea imunitară

boli ficat
Sursa foto arhiva Doctorul Zilei
Bolile ficatului

Care este rolul ficatului în apărarea imunitară. Cu toții știm că imunitatea este capacitatea organismului de a rezista și de a se apăra împotriva agenților patogeni, cum ar fi bacterii, virusuri sau alte microorganisme care pot cauza boli. Dar puțini oameni știu că ficatul este „mâna dreaptă” a imunității.

S-a demonstrat că ficatul îndeplinește peste 500 de funcții metabolice și este un jucător major în domeniul tuturor proceselor metabolice din organism.

Este un centru de cercetare și procesare care produce proteine ​​pentru sinteza imunoglobulinelor, anticorpilor, interferonului și a altor „blocuri” ale imunității. Ficatul este cel mai important loc pentru interacțiunea celulelor imune – limfocite.

Afectare a funcțiilor hepatice

În caz de afectare a funcțiilor hepatice, în primul rând, rezistența organismului la infecții scade. De exemplu, persoanele care suferă de boli cronice, în special diabet zaharat de tip 2 (în care capacitatea de a absorbi glucoza în mod normal se pierde și se dezvoltă boala hepatică grasă non-alcoolică), suferă adesea de inflamație, durează mult timp să se recupereze după infecții, răceli și răni.

Din păcate, este foarte greu de înțeles starea ficatului în sine. Leziunile precoce sunt aproape asimptomatice. Până când problemele de sănătate devin evidente, boala este adesea avansată și dificil de tratat.

Prevenire dezvoltarea bolilor hepatice

boli ce se pot depista prin miros
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pentru a preveni dezvoltarea bolilor hepatice, este important să se acorde atenție oricăror manifestări, chiar nespecifice, ale bolii. Simptomele pot include oboseală, letargie, somnolență, greață, pierderea poftei de mâncare, greutate în partea dreaptă și mâncărime, răceli frecvente.

Mulți, însă, pur și simplu nu realizează că astfel de simptome neplăcute sunt legate de ficat. Încep să ia vitamine și imunomodulatori „pentru a întări sănătatea”. Pentru a vă evalua corect starea corpului, trebuie să faceți teste ale funcției hepatice și teste pentru hepatita virală, ecografie și să vizitați un terapeut.

Dacă există abateri în rezultatele testelor, medicul vă va trimite la un gastroenterolog. Cu detectarea în timp util a patologiei hepatice, veți putea preveni dezvoltarea bolilor „concomitente” și, bineînțeles, vă veți întări sistemul imunitar.

Vitaminele, antioxidanții și fosfolipidele, elementele de bază ale ficatului

Potrivit medicilor, Este important să respectați o dietă echilibrată pentru ca ficatul să funcționeze pe deplin și eficient. Vitaminele, antioxidanții și fosfolipidele esențiale sunt elementele de bază ale ficatului și ale corpului în ansamblu, deoarece conțin așa-numitele grăsimi polinesaturate, care asigură rezistența țesuturilor la toxine și participă activ la detoxifiere.

Desigur, aceste grăsimi se găsesc în uleiurile vegetale nerafinate, nuci, tot felul de semințe, susan, soia, alge și pește marin. Este posibil să se compenseze lipsa de oligoelemente cu ajutorul preparatelor naturale hepatoprotectoare pe bază de fosfolipide. Din păcate, în condițiile moderne de mediu, corpul nostru poate să nu aibă timp să se curețe. Acest lucru este de remarcat.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel