Sari la conținut

Care este tensiunea arterială și pulsul normal în funcție de vârstă?

tensiune arteriala
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Ce alimente duc la creșterea tensiunii

Tensiunea arterială (TA) este forța pe care coloana de sânge o exercită asupra pereților arterelor în timp ce inima pompează sângele la fiecare bătaie.

TA se măsoară în milimetri de mercur (mm Hg) și este compusă din două numere (fracțiune). Primul număr (superior) se referă la TA sistolică, iar al doilea număr (inferior) se referă la TA diastolică.

Sistolică se referă la „contracție”, adică presiunea exercitată asupra vaselor de sânge atunci când inima se contractă; diastolică se referă la „dilatare”, adică atunci când inima este în repaus și se dilată între bătăi.

Diferența dintre tensiunea arterială și puls

Atât tensiunea arterială, cât și pulsul sunt doi indicatori ai sănătății sistemului cardiovascular, însă, aceștia măsoară două aspecte diferite.

Conform American Heart Association, tensiunea arterială reprezintă forța (sau presiunea) exercitată de coloana de sânge asupra pereților vaselor de sânge în momentul contracției inimii, în timp ce pulsul indică numărul bătăilor inimii pe minut.

Valori normale la adulți

Înțelegerea rezultatelor apărute pe ecranul tensiometrului este vitală pentru a putea ține sub control tensiunea arterială. În tabelul de mai jos, aflați care sunt valorile normale ale tensiunii, conform specialiștilor cardiologi.

Sursă foto: Doctorul Zilei

Pulsul, în schimb, crește în funcție de activitatea fizică. În tabelul de mai jos, sunt prezentate care sunt intervalele normale ale pulsului, în funcție de vârstă, în momentele în care suntem activi.

intervalele normale ale pulsului, în funcție de vârstă
Sursă foto: Doctorul Zilei

În momentele de odihnă și relaxare, intervalul normal al pulsului este, de regulă, între 60 și 100 bătăi/minut.

Valori normale la copii

Tensiunea arterială normală, respectiv pulsul variază în funcție de vârsta copiilor. Am pregătit mai jos un tabel cu valorile normale ale acestora în cazul copiilor.

Menționăm că problemele cu tensiunea arterială sunt rare la copii, așa că deseori hipertensiunea anunță o afecțiune mai gravă, moment în care se recomandă efectuarea unor analize medicale amănunțite.

valoare tensiune si puls copii
Sursă foto: Doctorul Zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel