sâmbătă, mai 28, 2022

Ce este menopauza? Care este vârsta ideală la care trebuie să apară menopauza? Este doar o altă etapă din viață? Această trecere ridică femeilor multe probleme. Află răspunsurile de la medicul specialist în obstetrică-ginecologie Iosif Niculescu.

Care este vârsta ideală de apariție a menopauzei? Un medic în obstetrică-ginecologie atenționează: „Vârsta de instalare este…”

„Ne naștem cu un număr fix de foliculi primordiali, pierdem mulți până la pubertate, apoi, lunar, prin ovulatie. Așadar, avem genetic un număr diferit de foliculi…”, explică medicul specialist în obstetrică-ginecologie Iosif Niculescu.

Te-ar mai interesa: Prof. Vlad Ciurea: „Şi creierul se atrofiază...


Menopauza înseamnă încetarea funcției ovariene, atât de secreție a hormonilor sexuali feminini (estrogen și progesteron), cât și a funcției ovulatorii. Menopauza înseamnă absența timp de un an a menstrelor și apare prin „consumarea’’ numărului de foliculi din ovare. Ne naștem cu un număr fix de foliculi primordiali, pierdem mulți până la pubertate, apoi, lunar, prin ovulatie. Așadar, avem genetic un număr diferit de foliculi și, prin urmare, vârstă de instalare a menopauzei este variabilă.

„Când apare mult prea devreme, menstruație este ca o boală și trebuie tratată ca atare. De asemenea, în momentul în care apare târziu, la 56-58 de ani, când sângerarea continuă până la vârste mai înaintate, este de asemenea o problemă, nu o boală neapărat. Dar prezintă un risc pentru o anumită patologie. Mă refer la cancerul de sân, de endometru. Repet: menopauza nu este o boală, dar extremele se transformă în situații patologice.

Te-ar mai interesa: Vrei să slăbești dar nu reușești? Medic nutriționi...

Ce înseamnă enopauza? Înseamnă epuizare rezervelor ovarului

De asemenea, dacă apare mai devreme sau mai târziu, este cumva determinat genetic. Factorii externi joacă un rol cheie, dar cel mai important determinant al vârstei la care apare menopauza este genetica sau, mai bine zis, factorii genetici. Menopauza în sine înseamnă epuizare rezervelor ovarului”, a declarat, dr. Iosif Niculescu, medicul specialist în obstetrică-ginecologie, la DC MEDICAL.

Te-ar mai interesa: Mit dezmințit: suplimentele de vitamina D nu previ...

Iosif Niculescu: Este normal între 45-46 și 54 de ani

„Lipsa hormonilor sunt o consecință a faptului că nu mai există rezervă foliculară. (…) Vârsta medie de apariție a menopauzei, în Europa, la caucazieni, este undeva la 52 de ani. Este normal între 45-46 și 54 de ani. Dincolo de aceste extreme vorbim de menopauză precoce și menopauză târzie”, a mai spus Iosif Niculescu, specialist și chirurg în Obstetrică și Ginecologie, cu peste 30 de ani de experiență națională și internațională, în multiple ramuri ale specialității.

Te-ar mai interesa: Ziua Igienei Menstruale 2022: 5 sfaturi de igienă ...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private