Sari la conținut

Endometrioza: simptome, sarcina și infertilitate. Cum se tratează endometrioza?

endometrioza
Sursă foto: arhiva doctorul zilei
1 din 10 femei se confruntă cu endometrioza

Există o credință predominantă – resemnarea ar putea fi cuvântul mai bun – că menstruația aduce un anumit nivel de disconfort. Problema, totuși, este că perioadele dureroase sunt cel mai frecvent simptom al endometriozei, o afecțiune cronică și uneori debilitantă.

Endometrioza afectează 1 din 10 persoane care au menstruație. Să dezvăluim semnele și miturile despre endometrioză pentru a face mai ușor să obțineți ameliorarea necesară.

Ce este endometrioza?

Endometrioza este numită după endometru, stratul de țesut care căptușește uterul. În timpul unui ciclu menstrual tipic, endometrul trece prin modificări din cauza creșterilor și scăderilor nivelurilor de estrogen și progesteron.

Endometrul crește datorită creșterii progesteronului, în efortul de a susține un ovul fertilizat. Dacă fertilizarea nu are loc, nivelurile de estrogen și progesteron scad și declanșează sângerarea menstruală, eliminarea căptușelii suplimentare. Oamenii încep să sufere de endometrioză atunci când creșterea mucoasei pentru a susține un ou se încurcă.

„Endometrioza este o afecțiune în care țesutul endometrial (căptușeala interioară a uterului) crește în afara uterului”, spune dr. Shan Jiang, ginecolog obstetru de la Houston Methodist.

Acest țesut asemănător endometrului poate crește pe alte organe și locuri din corp, de obicei în jurul organelor din pelvis sau abdomen.

„Simptomele endometriozei sunt cauzate de răspunsul inflamator declanșat atunci când celulele endometriale se implantează în locații din afara uterului, cum ar fi ovarele, vezica urinară, trompele uterine, colonul sau vaginul”, spune dr. Jiang.

Alte zone afectate ale corpului pot include:

 • Diafragma (mușchiul din partea de jos a pieptului care ajută la respirație)
 • Intestinele
 • Uretere
 • Peritoneul (mucoasa pelvisului si abdomenului)

Deoarece acest țesut suplimentar răspunde la semnalele hormonale așa cum face endometrul, se poate umfla și poate provoca sângerare. Pe măsură ce inflamația și infecția se acumulează (deoarece sângele nu are ieșire ca în uter), se pot dezvolta țesut cicatricial, chisturi numite endometrioame și leziuni. Pot apărea și aderențe, atunci când țesutul suplimentar se leagă de țesutul unui organ.

Endometrioza poate începe în anii adolescenței și poate dura până la patruzeci de ani. Cele mai frecvente vârste pentru diagnosticarea endometriozei sunt între 25 și 35 de ani, potrivit dr. Jiang.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Simptomele endometriozei

Concepția greșită că a avea o menstruație ar trebui să fie dureroasă poate împiedica unii oameni să vorbească cu medicul lor. De fapt, ciclurile menstruale dureroase sau durerile abdominale sau pelvine cronice în timpul sau între perioade nu ar trebui să fie o normă. Aceste două simptome sunt cele mai frecvente două care îi determină pe oameni să-și vadă medicul. Alte simptome ale endometriozei pot include:

 • Oboseală
 • Sângerări menstruale abundente
 • Relații sexuale dureroase
 • Urinarea dureroasă și mișcările intestinale dureroase în timpul unei perioade
 • Sângerări între perioadele menstruale
 • Infertilitate

Endometrioza poate exista într-un spectru – unii oameni o pot avea și nici măcar nu o știu, în timp ce alții pot avea simptome debilitante. Pentru cei cu simptome ușoare până la deloc, este posibil să nu descopere afecțiunea până când nu au probleme în a rămâne însărcinate sau nu este descoperită în timpul unei proceduri.

Cum se tratează endometrioza?

Tratamentul endometriozei va depinde de vârsta dumneavoastră, de severitatea stării și durerii dumneavoastră și de planurile dumneavoastră pentru sarcină.

Potrivit dr. Jiang, medicamentele sunt adesea folosite în tratarea endometriozei, inclusiv gestionarea durerii cu AINS și contraceptive hormonale continue (pilule contraceptive, pastile cu progesteron, injecții cu Depo provera, Nexplanon, DIU) care pot reduce severitatea menstruației.

Cazurile mai severe pot fi tratate cu blocanți ai receptorilor hormonali sau cu intervenții chirurgicale, spune dr. Jiang. Medicamentele precum hormonul de eliberare a gonadotropinei (GnRH) și danazolul vor bloca hormonii care provoacă ciclul menstrual.

Intervențiile chirurgicale pentru abordarea endometriozei pot include:

 • Laparoscopie: în timpul acestei proceduri minim invazive, o lunetă mică este introdusă în abdomen pentru ca chirurgul să găsească și să îndepărteze țesutul suplimentar.
 • Histerectomie: Pentru cazurile severe de endometrioză, medicul dumneavoastră vă poate recomanda îndepărtarea uterului din cauza cantității de țesut cicatricial, în efortul de a păstra fertilitatea sau dacă țesutul cicatricial a crescut în peretele uterului (adenomioză)

Endometrioza, sarcina si infertilitatea

Endometrioza este una dintre cele mai frecvente afecțiuni asociate cu infertilitatea pentru persoanele care au menstruație și una dintre cele mai mari complicații ale afecțiunii. Poate fi dificil să rămâneți însărcinată cu endometrioză, deoarece țesutul cicatricial care se adună poate deteriora spermatozoizii sau ovulele fertilizate, blochează trompele uterine sau împiedică eliberarea ovulelor.

„Endometrioza are un efect negativ asupra fertilității”, spune dr. Jiang. „Efectul inflamator, precum și distorsiunile anatomice cauzate de endometrioză contribuie la infertilitate. Treizeci până la cincizeci la sută dintre femeile cu endometrioză vor experimenta infertilitate”.

În timp ce o sarcină sănătoasă și reușită este posibilă cu endometrioză, o persoană care dorește să rămână însărcinată va trebui să lucreze cu ginecologul obste. Ei pot dezvolta un plan de tratament care vă poate ajuta să urmăriți sarcina cu endometrioză.

„În timpul sarcinii, leziunile de endometrioză vor regresa de obicei”, spune dr. Jiang. „Pacienții vor observa adesea o îmbunătățire a simptomelor durerii. Cu toate acestea, au existat studii care leagă endometrioza de nașterea prematură, placenta previa, hemoragie și greutate mică la naștere”.

În plus, persoanele cu leziuni de endometrioză în ovare au un risc crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer ovarian, potrivit dr. Jiang. Aceasta include cancerul ovarian epitelial, inclusiv carcinoamele cu celule clare și endometrioide.

Se îmbunătățește endometrioza după menopauză?

Simptomele endometriozei se vor rezolva de obicei după menopauză din cauza scăderii nivelului de estrogen, potrivit dr. Jiang.

„Pentru 2% până la 5% dintre pacienți, simptomele pot continua după menopauză”, spune ea.

Oamenii pot continua să experimenteze simptome din cauza oricăror tratamente hormonale pe care le pot lua pentru a ușura menopauza.

Când să solicitați îngrijire pentru endometrioză

A avea o menstruație nu ar trebui să însemne să suferi în tăcere. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți menstruații abundente și orice durere asociată. Testele de endometrioză, de la un examen pelvin sau o ecografie la un RMN sau laparoscopie, pot fi utilizate pentru a confirma un diagnostic de endometrioză.

„Oamenii cu endometrioză pot experimenta depresie și anxietate din cauza simptomelor lor”, a spus dr. Jiang. „Este important să vă asigurați că vedeți un ginecolog obstetru pentru a obține ajutor pentru orice simptome pe care le puteți avea.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel