Sari la conținut

Care sunt cele 3 tipuri de tuse și ce afecțiuni pot semnala?

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Tusea este un simptom reflex care apare atunci când organismul încearcă să elimine un corp străin. Aceasta este frecventă în special în cazul infecțiilor respiratorii și are rol defensiv. Iată care sunt cele 3 tipuri de tuse și ce afecțiuni pot semnala!

Potrivit specialiștilor, există 3 tipuri de tuse diferite. Acestea sunt caracterizate de cauza principală, perioada de vindecare și tratamentul indicat. În unele cazuri, tusea poate persista pe o perioadă mult mai lungă, moment în care este indicată o investigație mai amănunțită. Cu toate acestea, chiar și în cazurile comune, este indicat să consulți medicul de familie pentru a beneficia de cel mai potrivit tip de tratament.

Dr. Marius Sava, medic specialist pneumolog explică în ce circumstanțe trebuie să ne îngrijorăm și când este necesar să cerem ajutorul unui specialist, potrivit Antena3.

Tusea este un simptom reflex și din cauza acestui lucru este foarte greu de controlat prin voință proprie. Pe lângă asta, tusea este și un simptom de apărare, este defensiv, el nu este ofensiv.

Este tusea acută, care durează până în trei săptămâni și cel mai adesea, tusea aceasta este dată de infecțiile virale, de infecțiile bacteriene și de acutizări a unor afecțiuni preexistente. Apoi este tusea subacută, care durează de la trei săptămâni la opt săptămâni. Cel mai adesea, tusea aceasta este o restanță după cauzele acute sau este un preambul al tusei cronice. Tusea cronică este tusea care rezistă peste opt săptămâni și este cred că este cea mai mare bătaie de cap pentru un pneumolog pentru că sunt zeci de cauze pentru tusea cronică”, explică pneumologul.

O tuse care persistă mai mult de 21 de zile necesită investigații amănunțite

„Cred că în momentul de față orice tuse ar trebui să ducă la apelarea cel puțin a medicului de familie. Medicul de familie o să analizeze situația și dacă este nevoie, o să trimită către specialist. Dar în momentul de față, orice tuse cred că ar trebui să facă obiectul unui consult”, adaugă specialistul.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel