Sari la conținut

Care sunt cele mai contagioase boli ale sezonului rece. Vezi cum se pot preveni

Truc pentru răceala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Truc folosit de actorul Dorel Vișan pentru răceală

Care sunt cele mai contagioase boli ale sezonului rece. Vezi cum se pot preveni

În sezonul rece, riscul de boli infecțioase crește. Află care sunt cele mai comune boli pe timp de iarnă și cum se pot preveni.

Iarna, petrecerea timpului în spațiile închise crește, ceea ce facilitează răspândirea anumitor infecții contagioase. Iată care sunt cele mai contagioase boli iarna:

Gripa sezonieră

Gripa – este una dintre cele mai comune și contagioase boli iarna. Este cauzată de virusul gripal și se răspândește prin aer sau prin contact direct cu persoanele infectate.

Răceala obișnuită

Răceala comună – este, de asemenea, cauzată de diferiți viruși și se răspândește prin contact direct sau prin picăturile de aer pe care o persoană infectată le elimină atunci când tușește sau strănută.

Bronișita

Bronșita și pneumonia – aceste boli respiratorii pot fi cauzate de o infecție virală sau bacteriană și se răspândesc prin picăturile de salivă sau mucus eliminate atunci când o persoană infectată tușește sau strănută.

Virus care cauzează gastroenterită

Norovirusul – este un virus care cauzează gastroenterită și este frecvent întâlnit în perioada iernii. Se răspândește prin contactul cu obiectele contaminate sau prin consumul de alimente sau apă infectată.

Bacterie care provoacă infecții ale gâtului

Streptococul grupului A – este o bacterie care provoacă infecții ale gâtului și amigdalelor (angina streptococică) și se răspândește prin picăturile de salivă sau secrețiile nazale ale persoanelor infectate.

virozele respiratorii
Sursa: Unsplash

Cum să previi cele mai comune boli infecțioase ale sezonului rece

Există o serie de lucruri pe care le poți face pentru a preveni infectarea cu unul dintre virusurile prezentate mai sus:

Este important să se ia măsuri de igienă adecvate, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor, evitarea contactului strâns cu persoanele infectate și acoperirea gurii și nasului când tușești sau strănuți, pentru a reduce răspândirea acestor boli contagioase.

Se recomandă ca vaccinul antigripal

Mai mult, se recomandă ca vaccinul antigripal să fie făcut anual, începând cu vârsta de 6 luni, iar vaccinul varicelic se recomandă și copiilor, și adulților, mai ales celor trecuți de 50 de ani, potrivit doc.ro.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel