Sari la conținut

Care sunt primele semne ale diabetului? Medic endocrinolog: „Problema cu diabetul de tip 2 este că poate progresa în tăcere pe parcursul multor ani, astfel încât diagnosticul poate fi amânat până când glicemia este foarte mare”

Aproximativ 96 de milioane de adulți au prediabet – predecesorul diabetului de tip 2 – dar mai mult de 80% nu știu asta, potrivit CDC.

Diabetul nu este doar o problemă pentru adulți. Este o amenințare în creștere și pentru copii și adolescenți. De fapt, CDC mai spune că 1 din 5 adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12-18 ani are prediabet.

„Problema cu diabetul de tip 2 este că poate progresa în tăcere pe parcursul multor ani, astfel încât diagnosticul poate fi amânat până când glicemia este foarte mare și o persoană devine foarte simptomatică”, spune dr. Archana Sadhu, medic endocrinolog la Houston Methodist.

„Din păcate, până în acel moment, am ratat deja fereastra de oportunitate pentru tratamentul precoce și prevenirea complicațiilor”.

Citeste si:

Există, totuși, vești bune. Diabetul de tip 2 poate fi prevenit. Și există pași pe care oamenii îi pot face chiar de astăzi pentru a împiedica prediabetul să progreseze la diabet.

Cum faci diabet?

Diabetul este o afecțiune complexă, iar demistificarea ei începe cu înțelegerea rolului unui hormon numit insulină. Include, de asemenea, clarificarea a ceea ce sunt diabetul de tip 1 și tip 2.

Insulina reglează cantitatea de glucoză din sânge, ajutând la stocarea imediată a excesului de glucoză de care nu aveți nevoie. Aceasta este o sarcină importantă, deoarece a avea prea mult zahăr în sânge poate deteriora vasele care alimentează organele vitale cu sânge.

În mod normal, pancreasul eliberează insulină pe măsură ce nivelul glucozei din sânge crește în timpul și după masă. Dar pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și tip 2, insulina fie nu este produsă, fie organismul nu răspunde eficient la ea.

„Cu diabetul de tip 1, pancreasul nu produce insulină”, explică dr. Sadhu. „Celulele care o produc au fost distruse printr-un proces autoimun. În prediabet și diabetul de tip 2, nu este cazul. Se produce insulină, dar organismul devine – sau a devenit deja – rezistent la ea”.

Pentru a compensa rezistența la insulină, pancreasul trebuie să înceapă să producă mai mult hormon – uneori de 5 până la 10 ori mai mult – doar pentru a menține zahărul din sânge într-un interval sănătos.

„Acest lucru pune o povară imensă asupra celulelor care produc insulină”, spune dr. Sadhu. „Pe măsură ce celulele producătoare de insulină continuă să lucreze mai mult, ele se epuizează și mor. Acest lucru reduce capacitatea organismului de a controla zahărul din sânge. Și continuarea pierderii mai multor din aceste celule nu face decât să înrăutățească problema”.

De fapt, în momentul în care o persoană are prediabet, 50% până la 60% din aceste celule au murit, notează dr. Sadhu.

Progresia continuă a bolii și incapacitatea rezultată de a controla zahărul din sânge duce la deteriorarea vaselor de sânge și stresează multe organe, inclusiv creierul, inima, rinichii, ochii, nervii, ficatul și multe altele. Astfel de daune și stres duc la complicații asociate diabetului de tip 2, cum ar fi boli de rinichi, boli cardiovasculare și probleme ale rănilor

În ceea ce privește ceea ce cauzează toate acestea să se întâmple în primul rând, factorii de risc pentru diabetul de tip 2 includ:

  • Genetică – antecedente familiale de diabet de tip 2
  • A fi supraponderal – depășirea greutății optime pentru o persoană de înălțimea, sexul și vârsta ta
  • Un stil de viață sedentar – să nu fii suficient de activ din punct de vedere fizic
  • Dieta proasta – consumul regulat de alimente procesate pline de carbohidrati rafinati si zaharuri adaugate

Care sunt primele semne ale diabetului?

Semnele diabetului includ:

  • Urinări foarte frecvente
  • Sete excesivă
  • Lipsa de energie
  • Pierdere în greutate inexplicabilă
  • Vedere neclara
  • Amorțeală la picioare, furnicături și chiar durere

„Simptomul pe care oamenii îl observă adesea prima dată este urinarea mai frecventă”, spune dr. Sadhu. „Deodată merg la toaletă la fiecare oră, sau chiar jumătate de oră, și se trezesc pentru a merge de cinci sau mai multe ori pe noapte. Poate provoca schimbări destul de evidente și semnificative în rutina unei persoane, care este ușor de recunoscut. „

Dar dr. Sadhu ne amintește că, odată ce aceste simptome sunt observate, probabil că diabetul de tip 2 s-a dezvoltat deja – și că evoluția bolii a progresat deja dincolo de prediabet.

„Vrem ca oamenii să fie conștienți de semnele diabetului, dar dorim, de asemenea, să-și cunoască factorii de risc și să fie testați cu mult înainte ca simptomele să apară”, spune dr. Sadhu.

„Cu cât intervenim mai devreme în procesul bolii, cu atât putem păstra mai multe celule producătoare de insulină și cu atât va fi mai ușor să normalizăm glicemia și să prevenim progresia prediabetului”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.