sâmbătă, decembrie 5, 2020
Elena Oceanu

Cele mai frecvente cauze ale infidelităţii sunt dificultăţile sau problemele din viaţa de cuplu, situaţiile critice sau de criză, care sunt inevitabile.

Infidelitatea are puncte de plecare diferite pentru bărbaţi şi femei. Ei caută mai mult sex şi atenţie, ele vor să umple un gol emoţional. Tocmai de aceea, femeile se şi îndrăgostesc de amanţi, în timp ce bărbaţii pot rămâne detaşaţi din punt de vedere sentimental.

Dacă ai bănuieli că partenerul tău de viață te înșală, există anumite semne care îl pot da de gol:

Grija tot mai mare pentru aspectul său fizic

Dacă observi că partenerul tău a devenit mai interesat decât de obicei de cum arată, se duce la salon mai des, își cumpără haine noi și petrece mai mult timp aranjându-se, înseamnă că vrea să impresioneze.

Schimbări în programul zilnic

Dacă înainte știai exact ora la care începe și termină munca, de o perioadă încoace constați că are tot mai multe ședințe prelungite după program, ieșiri în oraș sau chiar întâlniri de serviciu la 07.00 dimineața. Sunt șanse să fie toate reale. Dar dacă se repetă de prea multe ori, ai tot dreptul să ai suspiciuni. Detectivul particular Anthony Smith a mai constatat că partenerii infideli, al căror program de zi cu zi era destul de monoton înainte să ajungă în alte așternuturi, încep să-și ocupe tot mai mult timpul liber cu activități care nu presupun și prezența soției sau a iubitei: își fac abonamente la sală, la piscină, spun că au nevoie să se relaxeze și ies la o plimbare de unii singuri, teoretic, sau par să-și dedice tot mai mult timp anumitor hobby-uri pe care le neglijaseră de ceva vreme.

Bunăvoință și politețe exagerată pentru sexul opus

Persoanele care înșală sunt mai binevoitoare și mai politicoase cu persoanele de sex opus, mai ales cu cele celibatare. Involuntar, sunt mai deschiși și mai drăguți cu oamenii nou cunoscuți. Ipotetic vorbind, dacă soțul, care are o aventură extraconjugală, și soția ies în oraș la o întâlnire cu colegii de muncă ai oricăruia, soțul adulterin se va arăta foarte politicos și săritor cu femeile neînsoțite din grup.

Pierderea interesului și distanțare

„Este trăsătura cel mai des întâlnită în cazuri de infidelitate. Dacă simți că partenerul și-a pierdut interesul față de tine și față de relație, există riscuri mari ca el sau ea să calce strâmb”, spune Anthony Smith. Acest lucru se întâmplă mai ales în relațiile de lungă durată. Nu ai cum sa nu simți distanțarea celui iubit.

Accese de răutate și critică exagerată

Puține persoane conștientizează, de fapt, că într-un caz de infidelitate ambii parteneri suferă, motiv pentru care și comportamentul adulterinului se schimbă. Acesta este, de regulă, măcinat de sentimentul de vinovăție și resimte puternic presiunea riscului de a fi prins. Iată de ce partenerul care înșală devine tot mai irascibil, are accese subite de răutate față de cel înșelat și aruncă cu critici dure, pentru a se absolvi, inconștient, pe sine și a-și găsi scuze pentru aventura amoroasă.

Ce faci când suspectezi că eşti înşelat

Este important să discutaţi despre suspiciunile pe care le aveţi cu partenerul de viaţă cât mai devreme cu putinţă, chiar dacă nu aveţi dovezi clare. Indiferent dacă suspiciunile se confirmă sau nu, cuplul trebuie să lucreze la capitolul încredere şi comunicare, sfătuiesc specialiştii.

“Discuţia nu trebuie să fie în termeni de blamare, ci în termeni de rezolvare a problemelor de cuplu care au favorizat accesarea acestei soluţii emoţionale pe termen scurt – şi anume, infidelitatea”, sfătuiește psihoterapeutul Bogdana Bursuc.

 

Parteneri