Sari la conținut

Care sunt semnele și simptomele disfagiei? Tot ce trebuie să știi despre disfagie

Disfagia este termenul medical pentru a descrie dificultatea la înghițire. Dacă aveți această afecțiune, puteți înghiți mai încet decât alte persoane. Unii oameni cu disfagie experimentează și dureri la înghițire – odinofagie.

Această afecțiune poate provoca pierderea în greutate, din cauza dificultăților de a mânca și de a bea. Disfagia poate provoca, de asemenea, arsuri la stomac și reflux acid la unele persoane. Uneori crește riscul de sufocare.

Semne și simptome de disfagie

Senzația că mâncarea se blochează

Persoanele cu disfagie au adesea senzația că alimentele se blochează în gât sau în piept în timp ce mănâncă. În unele cazuri, acest aliment blocat poate reveni de fapt în gură după înghițire. Uneori, poate veni înapoi pe nas.

Excesul de salivă

Dacă aveți dificultăți la înghițire, este posibil să nu înghiți atât de des ca înainte. Acest lucru poate provoca exces de salivă care duce la salivare.

Tuse în timpul sau după masă

Dificultățile la înghițire vă pot cauza tuse în timpul meselor dacă alimentele nu sunt complet îndepărtate din gât după înghițire.

Pneumonie frecventă

Când aveți dificultăți la înghițire, puteți aspira – sau inspira – unele bucăți de mâncare. Acest lucru poate provoca infecții pulmonare frecvente, cum ar fi pneumonia.

Tipuri de disfagie

Disfagia esofagiană este o tulburare a esofagului și de obicei provoacă senzația de blocare a alimentelor în gât.

Disfagia orofaringiană se referă la dificultățile de a duce alimente din gură în gât.

Cauzele disfagiei

Disfagia esofagiană și disfagia orofaringiană au cauze diferite.

Cauzele disfagiei esofagiene includ:

Tumori sau țesut cicatricial

Tumorile și țesutul cicatricial pot crea o îngustare a esofagului care duce la dificultăți de înghițire. Aceasta se numește strictura esofagiană. Țesutul cicatricial și inflamația pot proveni din terapia cu radiații pentru cancer și alte tratamente.

Spasme sau funcție musculară necorespunzătoare

Esofagul este un mușchi mare cu un sfincter care reglează trecerea alimentelor către stomac. O defecțiune a mușchilor sau a sfincterului poate duce la disfagie. Unele tipuri de defecțiuni includ:

  • Acalazia – Acesta este momentul în care mușchiul sfincterului esofagian are probleme de relaxare, astfel încât alimentele nu intră întotdeauna în stomacul tău corect. Acest lucru poate provoca regurgitare.
  • Spasm difuz – În mod normal, esofagul efectuează o serie de contracții bine sincronizate pentru a introduce alimente în stomac. Cu toate acestea, dacă esofagul tău are spasme, mișcările nu se coordonează corespunzător. Este posibil ca alimentele să nu ajungă în mod corespunzător în stomac și să rămână în gât prea mult timp.

Cauzele disfagiei orofaringiene includ:

Tulburări neurologice sau leziuni

Tulburări precum boala Parkinson sau distrofia musculară pot cauza probleme la înghițire fie din cauza mușchilor slăbiți, fie din cauza semnalelor neurologice necorespunzătoare.

De asemenea, accidentul vascular cerebral sau leziunile cerebrale pot împiedica semnalele nervoase să spună mușchilor cum să înghită corect, ceea ce duce la dificultăți.

Diverticul lui Zenker

Această afecțiune apare atunci când se formează o pungă acolo unde esofagul se întâlnește cu gâtul din cauza mușchilor încordați din acea zonă. Mâncarea se poate bloca în această pungă, astfel încât persoanele cu această afecțiune simt că trebuie să-și dreagă glasul des. Golirea spontană a pungii poate provoca, de asemenea, tuse. De asemenea, poate provoca dificultăți la înghițire.

Cancerul și tratamentul cancerului

Unele tipuri de cancer și tratamentele lor, în special radioterapia, pot provoca dificultăți la înghițire.

 

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: