Sari la conținut

Care sunt simptomele osteoporozei și cum poate fi diagnosticată? Medic endocrinolog: riscul de fractură crește atunci când densitatea osoasă scade

Obicei care duce la osteoporoza
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Osteoporoza este o afecțiune a sistemului osos caracterizată prin pierderea masei osoase și deteriorarea structurii țesutului osos, ceea ce duce la fragilitate și fragilitate crescută a oaselor. Aceasta este o boală progresivă și frecvent întâlnită, în special la femei după menopauză, dar poate afecta și bărbații și persoanele mai tinere.

 Se întâmplă să alunecăm sau să cădem. La fel se întâmplă și alte accidente care duc la fracturi de oase. Dar când sunt astfel de fracturi pur și simplu rezultatul nefericit al întâmplării și circumstanțelor și când sunt un semn că oasele au devenit mai slabe decât ar trebui să fie?

„Osteoporoza apare atunci când o pierdere semnificativă de oase duce la o susceptibilitate crescută la oase rupte, numite și fracturi”, explică Dr. Laila Tabatabai, endocrinolog la Houston Methodist.

Este o problemă comună, în special la femei. De fapt, una din două femei de peste 50 de ani va dezvolta o fractură osteoporotică în timpul vieții. Statisticile sunt mai bune în ceea ce privește bărbații, doar unul din patru pot dezvolta fractură osteoporotică,  când au peste 50 de ani.

Fractura de șold este un exemplu bine-cunoscut de fractură osoasă care schimbă viața și care poate amenința independența unei persoane. Aceasta poate duce la complicații medicale semnificative și poate reduce calitatea vieții, precum și poate crește depresia și anxietatea post-fractura.

„Este important să se diagnosticheze și să se abordeze osteoporoza, deoarece cel mai mare risc de fractură este atunci când densitatea osoasă scade în mod activ”, spune Dr. Tabatabai.

„Dacă osteoporoza este detectată la timp, există mai multe măsuri legate de stilul de viață și de nutriție care pot fi luate pentru a optimiza sănătatea oaselor. De asemenea, medicamentele pentru osteoporoză au parcurs un drum lung, cu mai puține efecte secundare și riscuri pentru sănătate decât în trecut.”

Cum se diagnostichează osteoporoza? Și există simptome la care trebuie să fiți atenți? Dr. Tabatabai explică tot ce trebuie să știți despre depistarea și corectarea osteoporozei.

obiceiuri care cresc riscul de osteoporoza
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce este osteoporoza?

Funcționând ca un cadru pentru organe, mușchi și alte țesuturi, oasele pot părea ca niște elemente permanente și neschimbate în corpul dumneavoastră. Dar acest lucru nu este în întregime așa. Osul este un țesut viu, iar corpul dumneavoastră descompune în mod constant osul vechi și reconstruiește țesut osos nou. Atunci când se descompune mai repede decât se produce, apare pierderea osoasă.

„Osteopenia este precursorul osteoporozei”, spune Dr. Tabatabai. „Cu toate acestea, fracturile de fragilitate pot apărea la pacienții cu osteopenie sau osteoporoză. Acest lucru se datorează faptului că există și alți factori, în afară de densitatea osoasă, care prezic riscul de fractură, inclusiv vârsta, frecvența căderilor, istoricul familial de fractură de șold, fumatul, consumul excesiv de alcool.”

În mod ideal, problema este depistată într-un stadiu incipient prin intermediul screening-ului pentru osteoporoză, în special un test de densitate osoasă.

Multe măsuri legate de stilul de viață pot fi folosite pentru a ajuta la stabilizarea densității osoase și pentru a preveni pierderea osoasă în continuare. În caz contrar, osteoporoza se dezvoltă în cele din urmă.

Osteoporoza este atunci când oasele devin atât de subțiri, slabe și fragile încât sunt mai predispuse să se rupă, chiar și atunci când sunt doar ușor solicitate, cum ar fi aplecarea pentru a ridica o pungă de cumpărături sau ridicarea unui copil mic.

Ce factori cresc riscul de osteoporoză?

osteoporoza
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

O serie de factori contribuie la osteopenie și osteoporoză. Pentru început, creșterea osoasă încetinește în mod natural odată cu vârsta. Cu cât îmbătrâniți, cu atât este mai probabil să apară o pierdere osoasă. Totuși, există multe alte lucruri care accelerează această pierdere.

Cea mai semnificativă dintre cauzele osteoporozei este menopauza – motiv pentru care afecțiunea este mai răspândită la femei decât la bărbați.

Și bărbații pot dezvolta osteoporoză, motiv pentru care este important să recunoaștem ceilalți factori personali, medicali și de stil de viață care duc la apariția acesteia.

Factorii de risc ai osteoporozei includ:

 • Înaintarea în vârstă – marea majoritate a persoanelor cu osteoporoză au peste 50 de ani.
 • Post-menopauză – nivelurile scăzute de estrogen duc la pierderea de os la femei
 • Rasa – afecțiunea este mai frecventă la femeile albe și asiatice
 • Un cadru corporal mic sau o greutate corporală scăzută – la fel ca mușchii, oasele devin mai puternice atunci când sunt supuse la greutate
 • Fumatul și/sau consumul excesiv de alcool
 • Testosteron scăzut la bărbați – acest hormon sexual joacă roluri importante în menținerea oaselor
 • Unele medicamente – cum ar fi utilizarea pe termen lung a steroizilor după un transplant de organe
 • Anumite probleme de sănătate – printre exemple se numără artrita reumatoidă, ciroza hepatică, bolile renale și afecțiunile sau tratamentele care afectează absorbția nutrienților (cum ar fi bypass-ul gastric și boala celiacă)

Care sunt simptomele osteoporozei de care trebuie să țineți cont?

Din păcate, nu există simptome evidente ale osteoporozei. Aceasta nu provoacă durere – până când apare un os rupt – motiv pentru care afecțiunea poate sta ascunsă în tăcere în organism. Mulți oameni nu își dau seama că o au până când nu suferă o fractură, cum ar fi o fractură de încheietură sau de șold.

De aceea, Dr. Tabatabai subliniază importanța cunoașterii factorilor de risc ai osteoporozei și a efectuării unui screening, dacă medicul vă recomandă acest lucru.

Totuși, există uneori semne de avertizare a osteoporozei. Acestea includ:

 • Curbură anormală spre înainte în partea superioară a coloanei vertebrale – cunoscută sub numele de cifoză. Cifoza apare atunci când osteoporoza duce la microfracturi de compresie la nivelul coloanei vertebrale toracice și lombare, ceea ce duce la o curbură permanentă la nivelul umerilor și gâtului
 • Dureri cronice în partea inferioară a spatelui – apare atunci când osteoporoza duce la o fractură de compresie vertebrală, care este de obicei depistată în timpul imagisticii coloanei vertebrale pentru a investiga durerile de spate care nu dispar
 • Fractură cu traumatism redus – numită și „fractură de fragilitate”, aceasta este o fractură de os suferită după o cădere de la o înălțime de stat în picioare sau mai mică și fără să se producă un traumatism major.

Atât cifoza, cât și durerile lombare cronice pot avea și alte cauze, așa că este necesar un bilanț detaliat pentru a determina dacă aceste simptome sunt cauzate de osteoporoză sau de altceva. O fractură de fragilitate, pe de altă parte, este un diagnostic de osteoporoză – deși fractura va trebui să fie identificată corect ca fiind o fractură cu traumatism redus.

Dacă observați oricare dintre aceste semne sau dacă aveți unul sau mai mulți dintre factorii de risc enumerați mai sus, întrebați-vă medicul dacă ați putea beneficia de un test de densitate osoasă.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel