Categories: Ştiri sănătate

Cât de des să vă spălați hainele și cu cât detergent ca să nu vă îmbolnăviți

Un studiu australian recent a demontat regula spălării zilnice a hainelor. 30 de voluntari au purtat aceeaşi pereche de blugi cinci zile pe săptămână, timp de trei luni, şi au demonstrat ulterior că jeanşii nu prind miros şi nu trebuie spălaţi atât de des.

Medicii spun însă că nu există nicio garanţie că în pantalonii nespălaţi nu s-au acumulat bacterii periculoase şi recomandă prudenţă în ceea ce priveşte igiena, mai ales celor care se ştiu predispuşi la boli de piele. Aflaţi de la specialişti cât de des şi cum ar trebui spălate hainele pentru a le păstra în stare bună, fără să vă îmbolnăvească.

Indiferent de articol, contează să fie din bumbac dacă vreţi să-l purtaţi mai mult timp. Materialele naturale lasă pielea să respire şi nu favorizează acumularea bacteriilor, spre deosebire de cele sintetice care creează un mediu propice dezvoltării microbilor. Blugii din denim, fără elastan sau alte sintetice, nu trebuie spălaţi după fiecare purtare, ci după trei-patru, chiar cinci purtări. La fel şi fustele sau pantalonii din stofă. Puloverele sau rochiile pot fi purtate de două-trei ori, la fel şi sutienele. Sacourile, jachetele, paltoanele trebuie spălate de câteva ori pe an, la curăţătorie. „Se impune spălarea după fie care purtare în cazul lenjeriei, costumului de baie, maiourilor, topurilor, cămăşilor, tricourilor, în general hainele care vin în contact cu axilele. Dar depinde şi de condiţiile în care îi porţi: dacă ai călătorit şase-şapte ore în blugii respectivi, deja te jenează şi trebuie să-i speli”, precizează Oana Clătici, medic dermatolog la Spitalul Universitar din Bucureşti. Pentru a menţine hainele în stare bună şi pentru a ţine alergiile la distanţă, trebuie să dozaţi detergentul bine, să folosiţi înălbitor cu precauţie şi să le spălaţi la temperaturi scăzute.

Chiar dacă aveţi o cuvă de haine foarte murdare, nu trebuie să folosiţi mai mult detergent decât vă indică măsura, ci doar să setaţi maşina la un program potrivit. „Există programe pentru rufe mai puţin murdare, mediu murdare etc., caz în care maşina nu are nevoie de mai mult detergent, pentru că le învârte altfel”, adaugă dermatologul. Înălbitorul, pe lângă faptul că scade rezistenţa ţesăturilor, este agresiv cu pielea. Nu îl folosiţi de fiecare dată când spălaţi albituri. Fiindcă majoritatea detergenţilor sunt agresivi, medicii vă sfătuiesc să-i alegeţi pe cei cu un parfum subtil. „La farmacie există detergenţi speciali pentru persoanele cu alergii, psoriazis, eczeme şi tot felul de afecţiuni sau pentru bebeluşi. Părinţii trebuie să fie foarte atenţi cu ce spală rufele copiilor sub 6 luni. Aceşti detergenţi nu spală la fel de bine, dar cel puţin îi ajută pe cei mici să nu dezvolte alergii pe viitor”, subliniază medicul Oana Clătici.

Recent Posts

Ce este sentimentul de EUFORIE pe care unii oameni îl experimentează înaintea morții. Explicațiile oamenilor de știință

Sentimentul de EUFORIE dinaintea morții. Deși majoritatea oamenilor experimentează un val copleșitor de frică înainte…

7 minute ago

Cele mai seducătoare zodii feminine. Mihai Voropchievici: Pot să rupă orice relație și să seducă orice bărbat. Dacă își doresc ceva, obțin

Cele mai seducătoare zodii feminine din horoscop. Există cinci semne zodiacale ce trebuie luate în…

36 de minute ago

Cum recunoști o minciună și cum să te protejezi de mincinoși. Semne care te ajută să descoperi și cei mai mari maeștri ai înșelăciunii

Cum recunoști o minciună și cum să te protejezi de mincinoși. Într-o lume ideală, fiecare…

o oră ago

Semnele mai puțin cunoscute ale cancerului de ficat. Cum să le recunoști și să acționezi rapid

Semnele mai puțin cunoscute ale cancerului de ficat. Cancerul de ficat este una dintre cele…

2 ore ago

Fasolea este ieftină și versatilă, cât de bună este pentru sănătate

Fasolea este ieftină și versatilă. Din acest motiv nu este surprinzător faptul că fasolea și…

2 ore ago

Cum se simt durerile facerii. Tehnici de gestionare a durerii în timpul travaliului

Durerile facerii, cunoscute și sub numele de contracții, sunt un semnal că trupul unei femei…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancer ovarian