Sari la conținut

Cât de eficientă este, de fapt, dieta disociată? Expert în nutriție: „Trebuie consumate toate tipurile de nutrienți, în combinații corecte”

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Multe persoane care s-au luptat cu kilogramele în plus au apelat la dieta disociată, un regim de slăbire apărut la începtul anilor 1900, care este încă foarte la modă și mediatizat.

Este vorba de un regim alimentar care presupune separarea alimentelor pe grupe (proteine, glucide, legume etc.) și consumarea lor în combinații specifice, fie la aceeași masă, fie în zile diferite, pentru a optimiza digestia și a ajuta la slăbit.

„Principiul dietei disociate se bazează pe ipoteza că absorbția necorespunzătoare a alimentelor cauzează degenerarea țesuturilor și de aceea combinarea alimentelor este cheia unui metabolism perfect.

Citeste si…

Nu este suficient să furnizăm corpului elementele necesare, ci mai important este că ele să fie utilizate de organism. Este foarte posibil să te hrănești corect, însă organismul să nu beneficieze de acești nutrienți tocmai din cauza interferenței alimentelor incompatibile la aceeași masă. Astfel, apar: digestia alterată, balonarea, constipația și, nu în ultimul rând, kilogramele nedorite și celulita”, a declarat pentru Doctorul Zilei experta în nutriție Lygia Alexandrescu.

infectat

Principalele tipuri de dietă disociată

Potrivit nutriționistei, metoda Antoine propune un regim alimentar disociat, bazat consumul exclusiv de alimente dintr-o categorie zilnic într-o limită de 1.500 kcal/zi: „dezavantajul principal al acestui tip de regim este că nu poate fi aplicat pe o perioadă îndelungată de timp și mai ales nu poate fi asimilată cu un stil de viață, pentru că nu furnizează organismului necesarul zilnic de diverși nutrienți. De asemenea, după încetarea dietei există riscul iminent al creșterii ponderale”, explică Lygia Alexandrescu.

Citeste si…

Metoda Montignac s-a bazat pe principiul excluderii produselor alimentare cu un indice glicemic ridicat, interzicând în același timp combinarea a câteva alimente în timpul aceleiași mese. Duo-ul carbohidrați-lipide formează o asociere care trebuie evitată în timpul aceleiași mese. De asemenea, încurajează combinația de leguminoase și proteine animale.

Această dieta are avantajul că furnizează principii nutritive diverse, necesare organismului în fiecare zi, este mai puțin monotonă, are rezultate vizibile într-o perioada medie de timp și poate fi adoptată că un mod de viață.

Reguli în ceea ce privește combinațiile alimentare

Promotorii dietei disociate au elaborat o serie de reguli de combinare a alimentelor:

Citeste si…

1. combinația între carbohidrați (cartofi, paste, cereale, pâine, dulciuri, etc) și grăsimi (unt, șuncă, smântână, etc) este interzisă. Atenție! Nu trebuie eliminate aceste alimente, ci doar trebuie consumate în rapoarte cantitative corecte sau la momente diferite;

2. combinația de carbohidrați cu proteine (carne, peste, oua, brânză, etc) este permisă numai în condițiile preponderentei cantității de proteine și cu aport de legume verzi;

3. combinația de proteine cu grăsimi este permisă;

4. carbohidrații simpli (fructele care conțin glucoză/fructoză) se consumă individual, necombinați, la o masă.

Citeste si…

Lygia Alexandrescu a mai declarat pentru Doctorul Zilei că trebuie consumate toate tipurile de nutrienți, în combinații corecte, avându-se în vedere diversitatea și varietatea alimentară.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel