joi, martie 30, 2023

Lipsa de acid folic (vitamina B9) poate avea consecințe severe, mai ales în sarcină, conducând la defecte majore de tub neural ale fătului, precum spina bifidă. Specialiștii spus că vitamina B9, respectiv acidul folic are un rol esențial în sarcină. 

Acidul folic are trei roluri majore în organism:

  1. să creeze ADN
  2. să repare ADN-ul
  3. să producă globule roșii.

Lipsa vitaminei B9 poate conduce la defecte majore de tub neural ale fătului, precum spina bifidă. De aceea, o viitoare mamă trebuie să ştie că alimentația ei va influența sănătatea copilului.

Te-ar mai interesa: Conferința „Galatia 2023” aduce în România special...

Medicii mai spun că acidul folic asigură și funcționarea optimă a aparatului implicat în formarea și dezvoltarea celulelor din sânge, dar și a sistemului nervos.

Alimentația în perioada celor 9 luni de sarcină are o importanță deosebită în dezvoltarea armonioasă a fătului, dar și pentru starea de sănătate a gravidei.

Legumele și fructele proaspete este indicat să facă parte din meniul zilnic al viitoarei mame. Carnea slabă ca cea de pui, curcan, pește este nutritivă și conține fier, un micronutrient indispensabil sănătății copilului.

Principalele alimente bogate în acid folic

Cele mai bune surse de acid folic sunt: legumele verzi – salată, varză, andive, spanac, fasole păstăi, anghinare -, fructele – pepene, fragi, portocale, kiwi, banane, oleoginoasele – migdale, nuci, brânzeturi moi și fermentate, ouă, citrice, cereale integrale, ficat.

Te-ar mai interesa: Medicii gastro-intestinali împărtășesc alimente pe...

Ce ar trebuie să consume o gravidă:

  • Benefice pentru gravidă sunt cerealele integrale, care conțin fibre și folați, acestea fiind de ajutor în digestie, ușurând-o. De asemenea, pe copil îl ajută deoarece previne malformațiile măduvei spinării.
  • Ouăle sunt o sursă bună de calciu și vitamine liposolubile, precum și lactatele.
  • Iodul nu trebuie să lipsească din alimentație, căci poate cauza grave probleme de nutriție, și poate duce la instalarea cretinismului. Cele mai bune surse de iod sunt peștele sau fructele de mare.

Riscurile carenței de acid folic

Carența de vitamina B9 poate conduce la defecte majore de tub neural ale fătului, precum spina bifidă – închidere incompletă a măduvei spinării și a coloanei vertebrale. Mai mult, lipsa folaților sau prezența acestora în cantități insuficiente în organismul gravidei poate declanșa avortul spontan. De aceea, gravida, la indicația medicului ginecolog va lua acid folic și din alimentație, dar și sub forma de suplimente.

Te-ar mai interesa: Rafila acuză interese politice în gestionarea fond...

Consecințele aportului inadecvat sunt anemia, diaree, oboseală, insomnie, scăderea apetitului, defecte de tub neural la făt.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private