Sari la conținut

Cât de periculoasă este munca noaptea: De la cancer la…

Cât de periculoasă este munca noaptea: De la cancer la… tot felul de afecțiuni grave, potrivit studiilor științifice. De ce nu este bine să lucrăm noaptea:

Munca pe timp de noapte este dăunătoare pentru sănătate, fiind considerată factor de risc în apariția cancerului, ca și fumatul, consumul de alcool, poluarea, razelr ultraviolete, obezitatea.

Așadar, cei care lucrează în ture de noapte prezintă un risc de apariție a cancerului cu 19% mai ridicat din cauza perturbării ritmului circadian.

De aceea, spune profesorul Shobhan Gaddameedhi, ”Organizația Mondială a Sănătății a decis să clasifice munca în schimbul de noapte ca fiind cancerigenă”.

Oamenii de știință americani de la Universitatea de Stat din Washington efectuează un studiu în urma căruia sugerează că explicaţia acestei situaţii constă în faptul că turele de noapte perturbă ritmurile naturale de 24 de ore ale activităţii genelor asociate cu anumite tipuri de cancer.

Organismul devine mai vulnerabil

Astfel, oamenii devin vulnerabili la deteriorarea ADN-ului, iar mecanismele de apărare ale organismului nu mai pot face faţă acestor daune.

”Perturbarea circadiană a fost identificată ca un factor de risc pentru tulburări de sănătate, cum ar fi obezitatea, bolile cardiovasculare și cancerul.

Deși studiile epidemiologice sugerează un risc crescut de diferite tipuri de cancer asociate cu nealinierea circadiană din cauza muncii în ture de noapte, mecanismele de bază nu au fost încă elucidate.

Am căutat să investigăm rolul mecanic potențial pe care îl poate juca perturbarea circadiană a genelor căii distinctive ale cancerului în riscul crescut de cancer la lucrătorii în schimburi.

Într-un studiu de laborator controlat, am investigat transcriptomul circadian al genelor căilor de cale distinctivă a cancerului și căile biologice asociate în leucocitele circulante obținute de la adulți tineri sănătoși în timpul unui protocol de rutină constantă de 24 de ore după 3 zile de schimbare de zi simulată sau de tură de noapte.

Programul simulat de ture de noapte a modificat semnificativ ritmicitatea circadiană normală a genelor implicate în căile de semnare a cancerului.

O cale de reparare a ADN-ului a arătat o îmbogățire semnificativă a genelor ritmice în urma programului simulat de schimbare a zilei, dar nu și respectarea programului simulat de tură de noapte.

Mai puțin atenți la sănătate dacă lucrăm noaptea

În evaluările funcționale, Curtea a demonstrat că a existat o sensibilitate crescută atât la sursele endogene, cât și la cele exogene de deteriorare a ADN-ului după expunerea la tura de noapte simulată”, arată studiul publicat în National Library of Medicine.

S-ar părea că munca în ture de noapte face ca oamenii să aibă mai puțină grijă de propria lor sănătate. Oamenii tind să se simtă mai obosiți atunci când se trezesc, astfel încât găsirea de timp pentru a face suficientă mișcare sau pentru a găti alimente sănătoase poate fi dificilă.

Acest lucru înseamnă că există mulți factori de sănătate care ar putea crește, de asemenea, riscul de cancer care nu sunt cauzate în mod specific de lucrul pe timp de noapte, potrivit World Wide Cancer Research.

Studiile mai arată că perturbarea circadiană poate dăuna sistemelor biologice care ajută la prevenirea cancerului. Astfel, în plus față de promovarea somnului, melatonina poate opri, de asemenea, creșterea tumorii și de a proteja împotriva răspândirii celulelor canceroase.

Animalele de laborator ale căror zile și nopți au fost perturbate în experimente științifice au avut niveluri reduse de melatonină și rate crescute de creștere a cancerului sau tumorii.

Cât de periculoasă este expunerea la lumină pe timp de noapte

Totodată, studiile la animale au arătat că expunerea la lumină pe timp de noapte a dus la creșterea cancerului de sân sau de glandă mamară.

Studiile efectuate în rândul asistenților medicali și al altor lucrători în schimburi de noapte au arătat un risc crescut de cancer de sân, care a fost inexplicabil din cauza istoricului reproductiv, a factorilor stilului de viață, a indicelui de masă corporală sau a statutului socio-economic.

În cele mai multe studii, un risc excesiv de cancer de sân a fost găsit în principal în rândul femeilor care au lucrat în ture de noapte timp de mai mulți ani sau la o frecvență ridicată sau care au lucrat un număr mare de schimburi de noapte de-a lungul vieții lor, scrie CDC, preluat de DC Medical.

De altfel, dacă ținem cont de toate acestea, înțelegem mai bine de ce este recomandat să dormim fără nicio sursă de lumină pe timp de noapte, fiind ideal să dormim în întuneric total. Așa ne trezim și mult mai odihniți, după 7-8 ore de somn bun, odihnitor, neîntrerupt.

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel