Sari la conținut

Cât de periculoși sunt polipii de colon? Ce trebuie să conţină dieta care te fereşte de cancer

legume
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Oricine poate dezvolta polipi de colon, însă în categoria de risc intră persoanelor cu vârsta peste 45 de ani, care suferă de obezitate, fumează, consumă alimente bogate în grăsimi și cu un conținut scăzut de fibre sau au rude care s-au confruntat cu polipi sau cancer de colon.

Nu există un tratament medicamentos al polipilor, însă majoritatea polipilor pot fi rezecaţi complet şi în siguranţă pe cale endoscopică.

Principala metodă de prevenţie este adoptarea unei diete bogate în fructe, legume, cereale integrale, precum și limitarea consumului de grăsimi și carne roșie. Un aport crescut de vitamina D si calciu se corelează, de asemenea, cu o scădere a riscului de a dezvolta această afecţiune.

Dieta împotriva cancerului de colon

Medicii recomandă includerea în dietă a fructelor şi legume lor. Unele dintre cele mai bune alimente pentru protectia impotriva cancerului de colon includ: legumele crucifere cum ar fi broccoli si conopida, legumele cu frunze verzi cum ar fi spanacul, fructe de padure, citrice, ciuperci, morcovi, sfecla, rosii si ardei gras.

De asemenea, este foarte importantă consumarea unor alimente nutritive care ajută la combaterea cancerului: ierburi proaspete si mirodenii cum ar fi turmericul, ghimbirul, busuiocul, patrunjelul sau oregano, infuzii de plante, sucuri verzi proaspete, ceai verde, ceai matcha, praf de cacao, carne de pui si / sau pasari crescute la curte, pesti salbatici precum somonul, macrou, sardinele sau heringul, uleiul de masline, fructele cu coaja lemnoasa, seminte si usturoi.

Simptome care te trimit la medic

Majoritatea polipilor nu determină simptome decât atunci când cresc în dimensiuni, iar unele persoane află întâmplător că au polipi în urma unei colonoscopii de rutină.

Polipii mai mari, în general peste 1 cm, pot determina prezența sângelui în scaun (vizibil sau microscopic, evidențiat printr-un test pozitiv de hemoragii oculte), modificări ale tranzitului (constipație sau diaree) sau formei scaunului, anemie atunci când determină pierderi cronice de sânge în tubul digestiv.

  • Sângerare rectală. Este posibil să observați sânge pe hârtia igienică sau pe toaletă după scaun. Deși poate fi un semn al polipilor, sângerarea rectală poate fi cauzată de alte afecțiuni, cum ar fi hemoroizii sau o fisură anală.
  • Schimbarea culorii scaunului. Sângele poate apărea sub forma de dungi roșii în scaun sau poate face ca scaunul să pară negru. O schimbare de culoare poate fi, de asemenea, cauzată de alimente, medicamente și suplimente;
  • Constipație sau diaree, care durează mai mult de o săptămână poate indica prezența unui polip de colon mare. Cu toate acestea, există o serie de alte afecțiuni care pot provoca, de asemenea, modificări ale obiceiurilor intestinale;
  • Dureri. Uneori, polipii mari de colon pot obstrucționa parțial lumenul intestinal, ceea ce face dificilă mișcarea scaunului, ca rezultat dureri abdominale crampe, greață, vărsături și constipație severă.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel