Sari la conținut

Cât de sănătoase sunt băuturile detoxifiante, de fapt?

Beneficiile nutriționale pe care ți le oferă smoothie-urile
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Bananele conțin fibre sănătoase ce reduc pofta de mâncare. Stimulează arderea grăsimilor.

Băuturile detoxifiante sunt din ce în ce mai populare. Acestea promit să susțină eliminarea toxinelor acumulate în organism și să restabilească echilibrul acestuia. Cât de eficiente sunt aceste băuturi, însă?

Organismul nostru este capabil de a elimina toxinele pe cont propriu. Cu toate acestea, când substanțele dăunătoare se acumulează în cantități mari, detoxifierea este necesară.

Experții, adesea, recomandă ca aceasta să fie efectuată treptat, cu ajutorul alimentației, obiceiurilor sănătoase și a stilului de viață sănătos. Medicii nu susțin adiministrarea produselor de tip detoxifiant, susținând că acestea nu sunt atât de benefice pentru organism precum se crede.

Cât de bune sunt băuturile detoxifiante?

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie ce trebuie să știi despre astfel de băuturi și cât de sigure sunt pentru organismul nostru.

„Înainte de a încerca o băutură de curățare a ficatului sau o băutură de detoxifiere, este bine să știi despre riscurile și siguranța lor potențială.

Ingrediente necunoscute

Este important să reții că majoritatea produselor de curățare și detoxifiere pe bază de plante nu sunt strict reglementate. Astfel, pot conține ingrediente care fie nu sunt listate pe ambalaj, fie prezente în cantități mult mai mari decât cele enumerate. Acest lucru poate duce la niveluri prea ridicate de anumiți nutrienți în corpul tău, care pot provoca diverse efecte secundare negative și potențial periculoase.

Ca atare, Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) a luat măsuri cu privire la multe produse de curățare a plantei și detoxifiere. De exemplu, aceste produse au fost criticate pentru promovarea afirmațiilor false, care conțin ingrediente dăunătoare și etichetarea incorectă.

Interacțiuni medicamentoase

Multe ierburi găsite băuturile detoxifiante pot interacționa cu medicamentele. În special, acestea tind să scadă sau să crească efectele medicamentelor care sunt eliminate de către ficat. Acest lucru poate provoca probleme grave de sănătate, inclusiv leziuni hepatice. De exemplu, ciulinul interacționează cu medicamente metabolizate de ficat, cum ar fi diazepam (Valium), warfarină (Jantoven) și diferite medicamente pentru diabet.

De asemenea, multe băuturi detoxifiante conțin ierburi și alte substanțe care nu sunt enumerate pe etichetă. Aceste ingrediente pot interacționa, de asemenea, cu diferite medicamente. Dacă iei orice medicamente eliberate pe bază de rețetă, nu ar trebui să bei aceste băuturi fără să te adresezi medicului.

Alte efecte secundare

Dacă utilizezi o băutură de curățare a ficatului sau de detoxifiere alături de un plan mai detaliat de detoxifiere, există mai multe efecte secundare de luat în considerare. În primul rând, planurile de detoxifiere care promovează pierderea rapidă în greutate, de obicei, restricționează sever caloriile. Pe termen scurt, restricția severă de calorii poate provoca reacții adverse precum oboseală, iritabilitate și respirație urât mirositoare. În plus, restricția severă de calorii pe termen lung poate duce la deficiențe de vitamine și minerale, dezechilibre electrolitice.

De asemenea, planurile de detoxifiere pot fi dăunătoare dacă urmezi în mod normal o dietă specifică pentru tratarea sau gestionarea unei afecțiuni precum diabetul, bolile de inimă sau bolile renale. În aceste cazuri, este deosebit de important să vorbești mai întâi cu doctorul tău. Mai mult, orice dietă extremă, cum ar fi dietele cu conținut scăzut de calorii, poate duce la comportamente alimentare nesănătoase și la o relație dezordonată cu alimentele”, scrie Dr. Vasi Rădulescu pe propriul blog.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel