Categories: Ştiri sănătate

Cât de sănătos este laptele vegetal pentru organism, de fapt? Poate înlocui laptele obișnuit?

Laptele vegetal este o alternativă preferată de multe persoane care adoptă o dietă vegană. Acesta se obține prin procesarea anumitor plante și nuci. Cât de sănătos este acesta pentru sănătate și cu ce este diferit față de laptele obișnuit?

Laptele obișnuit conține o multitudine de vitamine și minerale esențiale pentru organismul nostru, fiind un aliment de bază mai ales în primii ani de viață. Laptele este responsabil pentru consolidarea oaselor și creșterea armonioasă a copiilor.

Spre deosebire de laptele obișnuit, laptele vegetal nu este atât de complex. De fapt, din punct de vedere nutrițional, laptele vegetal nu oferă multe beneficii organismului. Iată ce trebuie să știi despre acesta și de ce nu este un înlocuitor potrivit pentru laptele clasic.

Laptele vegetal nu este la fel de hrănitor

Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, dezvăluie tot ceea ce trebuie să știi despre laptele de origine vegetală și valorile sale nutriționale.

„Laptele vegetal hidratează, dar nu hrănește.

Băuturile vegetale de tip “lapte” de cocos sau de migdale, de orez sau de ovăz sunt de fapt o zeamă fără valoare nutritivă, câteodată îmbogățită cu calciu, și nu pot reprezenta o alternativă la laptele clasic. Înafară de “laptele”de soia, care are un conținut proteic apropiat de al laptelui de vacă, restul băuturilor vegetale nu pot fi considerate hrănitoare, ci cel mult hidratante. In realitate chiar este vorba de o apă albicioasă, obținută prin măcinarea cerealelor/nucilor și care costă dublu decât laptele(12 lei/litru?!?).

Nu poate exista comparație cu laptele clasic în care avem calciu și fosfor în proporții optime, plus vitamina D prezentă în mod natural, care ajută la fixarea lui în oase. Tot în lapte există acizi grași cu rol de protecție împotriva diabetului și obezității, alături de proteine complete și glucide cu efect prebiotic.

Medicii pediatri din Franța și Italia au decis cu fermitate că băuturile vegetale nu sunt adaptate alimentației copiilor. Ele pot fi consumate de către adulți, ca variantă de hidratare în cadrul unei diete diversificate-însă nu în loc de lapte, ci în completare, pe lângă lapte.

Cât despre “laptele” de soia atenție, trebuie consumat cu moderație, conținutul crescut de estrogeni vegetali poate da peste cap echilibrul endocrin atât la copii, cât și la adulți!”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.

 

Recent Posts

Fostul preot: Dumnezeu creează două suflete… Amândoi vin pe pământ, dar…

Daniel Balaş, fost preot,vorbește despre reîncarnare. Acesta spune că Biblia a fost modificată în anul…

7 ore ago

Ce se întâmplă dacă amâni ora de culcare. „Poți pierde o fază vitală”

Ce se întâmplă dacă amâni ora de culcare. Toată lumea știe că organismul uman are…

8 ore ago

Arsenie Boca: Dumnezeu știe ce face cu fiecare dintre noi

Povestea ceșcuței de ceai – spusă de Părintele Arsenie Boca: „Când simți că ești într-o…

8 ore ago

Examinează-ți cu atenție mâinile: Vei ști dacă ficatul tău este bolnav

Examinează-ți cu atenție mâinile: Vei ști dacă ficatul tău este bolnav! Semnele bolii hepatice grase…

9 ore ago

Înlocuitorul de zahăr care îmbunătățește somnul și memoria

Înlocuitorul de zahăr care îmbunătățește somnul și memoria. Curmalele, căci despre ele vorbesc experții, pot…

9 ore ago

Planta minune care protejează ficatul. Abundă în Vitamina C și complex de Vitamina B

Planta minune care protejarea ficatului. Un stil de viață nesănătos este principalul factor care conduce…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic