miercuri, aprilie 14, 2021

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, carența de fier este printre cele mai răspândite deficiențe nutriționale din lume. Este cel mai des întâlnită la femei cu vârsta între 25 și 35 de ani și la copiii

de până în 5 ani, dar este adesea nediagnosticată. Deși are simptome clare, acestea sunt de multe ori ignorate de pacienți sau confundate cu simptomele altor boli.

Carența de fier poate genera diferite simptome precum: oboseală mentală, iritabilitate, amețeală sau pierderea rapidă a concentrării1 , epuizare fizică, capacitate fizică redusă.

Semne ale carenței de fier

Pot fi și: paloarea, căderea părului, unghiile friabile și ulcerațiile bucale. De aceea, această deficiență poate avea un impact direct asupra activității zilnice, motiv pentru care testarea nivelului de fier din organism

în contextul semnelor și simptomelor de mai sus este esențială.

În data de 17 iunie, în Mega Mall, în intervalul orar 12:00 – 18:00, ai posibilitatea de a-ți testa nivelul de fier și de a afla mai multe informații despre cauzele, simptomele și consecințele carenței de fier.

Testarea nivelului de fier din organism este importantă pentru că deficiența de fier evoluează în timp. De la un nivel al fierului apropiat de parametrii normali, poate ajunge la carență de fier fără anemie și în forma cea mai severă, la carența de fier însoțită de anemie.

,,Femeile care sesizează simptome aparent

fără explicație precum oboseală, amețeli, lipsă de concentrare ar trebui să meargă la medic și să își facă analizele de sânge cât mai repede, pentru a depista la timp o eventuală carență de fier în organism.

Cauzele carenței de fier sunt legate fie de o alimentație cu un conținut insuficient de fier, care nu poate acoperi nevoile organismului, fie sunt determinate de anumite boli care duc la pierderi semnificative de fier, așa cum sunt bolile cronice. De asemenea, anumite afecțiuni pot influența modul în care fierul este absorbit de organism sau limitează absorbția acestuia, așa cum lipsa

de fier poate influența negativ afecțiuni pre-existente. Carența de fier poate fi ținută sub control, însă diagnosticarea precoce este esențială”, a explicat dr. Oana Ință, medic cardiolog la Fundaţia pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare (FOBAC).

Alte cauze posibile ale carenței de fier sunt: pierderea de sânge (inclusiv în perioada menstruației), inflamația, anumite medicamente sau dieta. În anumite perioade, când organismul are mai multă nevoie de fier, precum în copilărie sau în perioada adolescenței, dar și pe durata sarcinii, nevoia de fier a organismului crește, ceea

ce poate duce la instalarea carenței de fier.

Conform unui studiu de piață realizat pentru Vifor Pharma, 12% dintre respondente nu și-au testat niciodată nivelul de fier din organism, iar 27% dintre ele nu şi-au mai testat nivelul de fier în ultimii doi ani. Însă 61% dintre persoanele intervievate și-au testat recent nivelul de fier și, dintre acestea, 22% au fost diagnosticate cu anemie și 19% cu lipsă de fier.

*Conform Organizației Mondiale a Sănătății, carența de fier afectează o treime din populația globală. Pentru mai multe informații despre simptomele și cauzele carenței de fier, accesați www.carentadefier.ro

Despre studiul de piaţă

Studiul de piață Percepția femeilor asupra deficitului de fier a fost realizat de compania Cult Market Research în octombrie 2017 în mediul online, pe un eșantion reprezentativ la nivel național. Vârsta medie a participantelor la studiu a fost de 35 de ani (49% dintre respondente fiind femei cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani, iar 51% cu vârsta între 36-45 de ani). În ceea ce privește mediul de rezidență, 69% dintre respondente proveneau din mediul urban, 28% din mediul rural, iar 3% nu au oferit informații despre acest aspect. De asemenea, 65% dintre respondente aveau copii, 32% nu aveau, iar 3% nu au răspuns la această întrebare.

Despre carența de fier

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, carența de fier este cea mai răspândită deficiență nutrițională din lume. Carența de fier și anemia feriprivă reduc capacitatea de muncă a indivizilor, având consecințe serioase asupra economiei și reprezentând obstacole în dezvoltarea națională. Chiar dacă nu sunt vizibile în multe țări, consecințele carenței de fier și anemiei feriprive sunt omniprezente și se regăsesc în statisticile hemoragiilor materne, a performanțelor școlare reduse și a productivității scăzute a muncii.

Consecințele asupra sănătății sunt greu de detectat, însă sunt semnificative și erodează insidios potențialul de dezvoltare al indivizilor, al societății și al economiei naționale.

Fierul este unul dintre mineralele esențiale ale organismului și un element de asemenea esențial al sângelui – se găsește în proporție de peste 60% în hemoglobina din sânge. Fierul este implicat în numeroase procese metabolice, precum transportul de oxigen, sinteza ADN-ului și producția de energie la nivelul optim necesar pentru buna funcționare a organismului. Mai mult decât atât, fierul ajută la menținerea unui sistem imunitar funcțional și ajută organismul să lupte cu infecțiile.

Nivelul optim de fier din organism diferă de la persoană la persoană în funcție de vârstă, sex și starea generală de sănătate. În mod normal, există un echilibru între nevoia de fier a organismului și fierul pe care organismul îl primește prin alimentație. Totuși, dacă aportul de fier în organism scade, atunci nevoile corpului nu vor fi îndeplinite, ceea ce în timp poate duce la carență de fier.

Ultimele stiri

Parteneri