miercuri, mai 18, 2022

Greutatea excesivă este o problemă de ordin estetic pentru foarte multe persoane. Cu toate acestea, medicii susțin că adevăratul impact este asupra sănătății organismului.

Obezitatea este un factor de risc pentru foarte multe boli cu care ne-am putea confrunta, la un moment dat, pe parcursul vieții. Diabetul și probleme cardiovasculare sunt printre cele mai grave.

Sedentarismul și stilul de viață nesănătos și încărcat pot crește riscul de obezitate și, implicit, pot afecta în foarte mare măsură întreaga sănătate.

Te-ar mai interesa: Cum se extrage corect o căpușă, pas cu pas? Recoma...

Din fericire, obezitatea poate fi evitată cu ajutorul unor obiceiuri. Dr. Doru Negru, medic primar diabet, boli de nutriție și metabolice, dezvăluie că fiecare persoană are câteva ore la dispoziție să ardă caloriile ingerate, după masă. Așa prevenim depunerea grăsimilor.

Cât timp avem la dispoziție pentru a arde caloriile?

„Tot ce înghiţim are doar 2 posibilităţi: se arde sau se depune. Ca să arzi ce ai mâncat, ai la dispoziţie 3 ore. Tot ce nu ai ars în 3 ore s-a depus. Pe lângă efort, respectăm indicaţiile alimentare: mâncare puţină, socotită. Dar cum să faci să ţi se pară suficient ceea ce evident nu este, că doar aşa poţi să scazi în greutate? Câteva soluţii eficiente sunt:

Te-ar mai interesa: Efecte secundare ale paracetamolului: analgezicul ...

1. Mâncarea fără sare: nu are niciun gust, nu mănânci mult. E rea la gust, e uşor să o refuzi. Sarea este un potenţiator de gust şi face mâncarea mai gustoasă.

2. Bea apă înainte să mănânci sau când intri în bucătărie şi eşti tentat să ronţăi. Se umflă burta cu apă, ti-e uşor să manânci puţin.

3. Guma de mestecat, dar aici este cu dus şi întors. Dacă guma de mestecat nu face foame, este cea mai buna frână.

Te-ar mai interesa: Românii care se confruntă cu boli transmisibile, d...

4. Luăm îmbucături mici, mestecăm de 20 de ori fiecare îmbucătură, spaţiem felurile de mâncare, facem ca masa, deşi e cu mâncare puţină, să ţină jumătate de oră, ca să aibă timp semnalul că ne-am săturat să ajungă de la stomac până la creier. Aşa ne vom sătura cu puţin.

5. Evitarea alimentelor şi băuturilor care îţi cresc secreţia gastrică: condimentele, prăjeala, supa de carne, cafeaua şi alcoolul (consumat în cantitate mică, alcoolul îţi creşte secreţia gastrică, iar în cantitate mare îţi dă energie pentru mişcare şi ceea ce mănânci se depune)”, a explicat medicul, potrivit Click! Sănătate.

Te-ar mai interesa: Parkinson: Noul tratament oferă speranță paciențil...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private