joi, februarie 9, 2023

Cât timp ești imun după ce te-ai infectat cu norovirus, una dintre cele mai frecvente cauze de gastroenterită virală? Cum vă puteți proteja împotriva ei? Care sunt soluțiile pentru gestionarea infecțiilor cu norovirus?

Infectat cu norovirus este foarte contagioasă, se găsește în special în scaune și vărsături. Norovirusurile (NoV), constituie o categorie de agenți infecțioși responsabili de gastroenterite.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic: ce înseamnă un gram de sare și cum ...

„NoVs sunt foarte variabile din punct de vedere antigenic și genetic”, precizează Anses. În prezent, acestea sunt împărțite în cinci genogrupuri (G) care cuprind 9, 19, 2, 2, 2 și 1 subgrupuri (denumite uneori genotipuri) pentru GI până la GV, respectiv. „Doar GI, GII și GIV au fost identificate la oamenii infectați”, precizează Agenția.

Pentru ce boli sunt responsabile?
Norovirusurile sunt responsabile de gastroenterita virală, cunoscută și sub numele de diaree virală sau gripă intestinală, care corespunde unei inflamații a membranei mucoase a peretelui digestiv.

Te-ar mai interesa: ALERTĂ ALIMENTARĂ! Chipsuri contaminate cu o subst...

Care sunt simptomele?
Norovirusurile nu provoacă uneori niciun simptom. Dar atunci când apar, apar de obicei foarte brusc. Acestea includ:

  • Greață;
  • Vărsături;
  • Episoade de diaree
  • Crampe abdominale.

Unele persoane prezintă, de asemenea, o febră ușoară, fiind raportate frisoane, dureri de cap, dureri musculare și oboseală severă.

Atenție! Femeile însărcinate, persoanele cu un sistem imunitar slăbit, copiii mici și persoanele în vârstă sunt cele mai expuse riscului de a dezvolta complicații grave, cum ar fi deshidratarea.

Te-ar mai interesa: Băutura care ajută la reducerea riscului de forma...

Când apar simptomele infecției cu norovirus?
De obicei apar între 12 și 48 de ore de la infectare. Acestea dispar spontan după una sau două zile, fără a lăsa sechele.

Sunt aceste infecții periculoase?
Infecția este adesea ușoară, iar pacienții se recuperează în câteva zile fără complicații. Dar, așa cum am menționat mai sus, riscul de deshidratare este mai mare la copii, femeile însărcinate, persoanele în vârstă și persoanele imunocompromise. Prin urmare, trebuie să li se acorde o atenție specială, deoarece sunt deosebit de expuși riscului de deshidratare.

Te-ar mai interesa: Un medic din Cuba dezvăluie rețeta naturală pentru...

Cât timp ești imun după infecția cu norovirus?

Infecția cu norovirus declanșează un răspuns imunitar puternic, care elimină virusul în câteva zile, dar este de scurtă durată. „Majoritatea studiilor au arătat că imunitatea la reinfectarea cu aceeași tulpină de norovirus durează mai puțin de șase luni”, explică profesoara americană de biologie Patricia L. Foster (Indiana University) într-un articol publicat de The Conversation în ianuarie 2020.

Te-ar mai interesa: ȘOC DE PROPORȚII ÎN PRO TV! Jurnalist celebru anch...

În plus, o infecție cu o tulpină de norovirus oferă puțină protecție împotriva unei infecții cu o tulpină diferită. Prin urmare, este posibil să aveți mai multe infecții cu norovirus, uneori chiar în mod repetat, potrivit Sante.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private