Categories: Expertul zilei

Cât timp poate fi păstrată carnea în congelator? Dar pâinea? Greșeala pe care o fac MAJORITATEA ROMÂNILOR

De multe ori, cu precădere în preajma sărbătorilor, românii au un surplus de carne, motiv pentru care optează pentru congelarea acesteia. Este foarte important de știut că nu exită un termen nedefinit pentru carnea păstrată la congelator.

Cât timp poate fi păstrată carnea în congelator?

Carnea se păstrează 3 luni în congelator. Astfel, vita și porcul „durează” 3 luni, în timp ce mielul se congelează doar 2 luni.

Șunca se ține 2 luni, carnea la cutie, 3 luni, jambonul, 2 luni, puiul/curcanul, 3 luni, rața și gâsca, 3 luni, iepurele, 3 luni.

Peștele se congelează timp de 6 luni, iar fructele, în funcție de forma lor (congelate, piure, suc de fructe), între 6-12 luni.

Legumele rezistă cel mai mult congelate, undeva la 12 luni. Roșiile și piureurile de legume se congelează 6 luni.

Mâncarea preparată rezistă în congelator după cum urmează: supele și sosurile: 3 luni, prăjiturile: 3-6 luni, pâinea: 3-6 luni, aluatul de pâine: 1 lună, iar produsele de patiserie: 3 luni.

În cazul lactatelor, acestea se congelează, preferabil, 12 luni, dacă vorbim despre unt sărat, 6 luni, untul nesărat, 6-12 luni, înghețata.

Cât poate fi păstrată pâinea în congelator?

Și tu ții pâinea în congelator ca să poată fi consumată mai multe zile la rând? Este un obicei greșit, spun specialiștii în alimentație. Pâinea este diferită de carne.

Temperatura la care este depozitată pâinea are un efect puternic asupra moleculelor din amidon, distrugând gustul.

„Nu congelați pâinea”! Este mesajul transmis de Viorel Marin, președintele Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație care ne spune de ce nu conglearea pâinii nu este recomandată și nici necesară.

”Pâine se va produce tot timpul, avem și fabrici de drojdie. Am înțeles că oamenii își pun pâine la congelator, dar nu se poate pune decât cea ambalată, care are conservanți pentru a-i asigura un timp de viață la raft de două săptămâni. Dar este o prostie să pui pâine la congelator, pentru că nu se compară cu pâinea proaspătă. Noi avem cum să producem pâine fără oprire, așa că oamenii nu trebuie să își facă stocuri inutile”, a declarat Viorel Marin, președintele Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație, potrivit food-retail.

 

Recent Posts

ANM dă alerta: Un nou val de frig, VREMEA se răceşte din nou!

Meteorologii anunţă un nou val de frig, după câteva zile cu soare și temperaturi asemănătoare…

36 de secunde ago

Pensionarii care vor avea o creștere de până la 1.600 de lei după recalculare. Câți ani au lucrat?

Normele de aplicare a noii legi a pensiilor, care cuprind condițiile de acordare, stabilire și…

30 de minute ago

Legumele pe care trebuie să le consumi OBLIGATORIU la masa de Paște. Medic: „Detoxifică ficatul”

Mesele de sărbători sunt pline de bucate tradiționale, însă doua legume nu ar trebui să…

o oră ago

Moment de cumpănă pentru maestrul Florin Piersic, aflat în stare gravă la spital. Medeea Marinescu: „să ne rugăm”

Maestrul Florin Piersic este internat în spital și deși starea sa se menține stabilă, nu…

o oră ago

A doua zi de Paști. Ce trebui să faci în Lunea Albă pentru a avea noroc tot anul

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după…

2 ore ago

Un tip banal de activitate fizică scade riscul de deces prin infarct cu aproape 40%

Un nou studiu realizat de cercetătorii englezi a avut rezultate surprinzătoare privind scăderea substanţială a…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic