luni, septembrie 26, 2022

De multe ori, cu precădere în preajma sărbătorilor, românii au un surplus de carne, motiv pentru care optează pentru congelarea acesteia. Este foarte important de știut că nu exită un termen nedefinit pentru carnea păstrată la congelator.

Cât timp poate fi păstrată carnea în congelator?

Carnea se păstrează 3 luni în congelator. Astfel, vita și porcul „durează” 3 luni, în timp ce mielul se congelează doar 2 luni.

Șunca se ține 2 luni, carnea la cutie, 3 luni, jambonul, 2 luni, puiul/curcanul, 3 luni, rața și gâsca, 3 luni, iepurele, 3 luni.

Te-ar mai interesa: S-a inventat plasturele hi-tech: Cum ne ajută în l...

Peștele se congelează timp de 6 luni, iar fructele, în funcție de forma lor (congelate, piure, suc de fructe), între 6-12 luni.

Legumele rezistă cel mai mult congelate, undeva la 12 luni. Roșiile și piureurile de legume se congelează 6 luni.

Mâncarea preparată rezistă în congelator după cum urmează: supele și sosurile: 3 luni, prăjiturile: 3-6 luni, pâinea: 3-6 luni, aluatul de pâine: 1 lună, iar produsele de patiserie: 3 luni.

În cazul lactatelor, acestea se congelează, preferabil, 12 luni, dacă vorbim despre unt sărat, 6 luni, untul nesărat, 6-12 luni, înghețata.

Cât poate fi păstrată pâinea în congelator?

Și tu ții pâinea în congelator ca să poată fi consumată mai multe zile la rând? Este un obicei greșit, spun specialiștii în alimentație. Pâinea este diferită de carne.

Te-ar mai interesa: Respirația care miroase a ou putred poate ascunde ...

Temperatura la care este depozitată pâinea are un efect puternic asupra moleculelor din amidon, distrugând gustul.

„Nu congelați pâinea”! Este mesajul transmis de Viorel Marin, președintele Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație care ne spune de ce nu conglearea pâinii nu este recomandată și nici necesară.

”Pâine se va produce tot timpul, avem și fabrici de drojdie. Am înțeles că oamenii își pun pâine la congelator, dar nu se poate pune decât cea ambalată, care are conservanți pentru a-i asigura un timp de viață la raft de două săptămâni. Dar este o prostie să pui pâine la congelator, pentru că nu se compară cu pâinea proaspătă. Noi avem cum să producem pâine fără oprire, așa că oamenii nu trebuie să își facă stocuri inutile”, a declarat Viorel Marin, președintele Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație, potrivit food-retail.

Te-ar mai interesa: Cum îți dai seama că ești într-o relație toxică: I...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private