Sari la conținut

Cât timp trebuie să mergi pe jos pentru a scădea glicemia

mersul pe jos
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Trucul care te ajuta sa arzi mai multe calorii

Mersul pe jos scadea glicemia. În cazul în care mâncați ceva relativ greu și bogat în carbohidrați și apoi observați că inima bate cu putere, atunci este foarte posibil să fi experimentat efectele glicemiei crescute.

Cercetătorii în medicina sportivă sugerează că o scurtă plimbare poate avea un impact mare asupra sănătății glicemiei.

Menținerea unui nivel echilibrat al zahărului din sânge este importantă pentru toată lumea, chiar dacă nu sunteți diabetic. Din fericire, pentru mulți dintre noi, soluția poate fi simplă.

Potrivit unei recenzii din 2022 din jurnalul evaluat de colegi, Sports Medicine, reducerea glicemiei ar putea fi o plimbare în parc.

Efectul mersului pe jos asupra zahărului din sânge

Un grup de cercetători de la Universitatea din Limerick din Irlanda și la Universitatea Metropolitană Manchester din Anglia a efectuat o meta-analiză a șapte studii anterioare.

Aceștia au comparat efectele statului jos, ale statului în picioare și ale mersului cu intensitate ușoară asupra tensiunii arteriale, a nivelului de insulină și glucoza din sânge (zahărul din sânge) după masă, despre care cercetătorii au raportat că sunt considerate a fi „markeri de sănătate cardiometabolici” care pot fi cheie pentru a indica factorul de risc al unei persoane pentru boli cronice precum bolile de inimă și diabetul.

Studiile anterioare au inclus participanți de gen mixt care aveau peste 18 ani. Din analiza lor, cercetătorii studiului actual au descoperit că, pentru persoanele supraponderale sau obeze, statul pur și simplu în picioare a redus „semnificativ” nivelurile de zahăr din sânge în comparație cu stând pe scaun.

Cu toate acestea, cercetătorii au raportat că „mersul pe jos cu intensitate uşoară s-a dovedit a fi o intervenţie superioară în comparaţie cu statul în picioare şi statul jos prelungit”.

Studiile anterioare au arătat eficacitatea unei pauze de mers de două minute la fiecare 20 de minute și a unei pauze de mers de cinci minute la fiecare 30 de minute.

Vitezele de mers pe care cercetătorii au descoperit că au un efect „bun” asupra zahărului din sânge au fost între 2 de kilometri pe oră și 3 kilometri pe oră. 

Potrivit Mayo Clinic, un nivel de zahăr din sânge mai mic de 140 de miligrame pe decilitru este „normal”. Cu toate acestea, acest lucru poate varia în funcție de anumiți factori de sănătate și de momentul în care ați mâncat ultima masă.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel