Sari la conținut

Mersul pe jos sau ciclismul: care e mai eficient pentru sănătate, în opinia specialiștilor

sport in aer liber
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Mersul pe jos și mersul cu bicicleta sunt unele dintre cele mai ușoare și mai îndrăgite exerciții aerobice

Mersul pe jos și mersul cu bicicleta sunt unele dintre cele mai ușoare și mai îndrăgite exerciții aerobice. Și atât plimbarea cât și mersul pe bicicletă, deși au o dinamică diferită, sunt tipuri de activitate care determină creșterea ritmului cardiac, precum și consumul de oxigen în organism.

Fiecare dintre aceste exerciții lucrează o parte diferită a mușchilor. În acest sens, specialiștii s-au întrebat care dintre cele două activități este mai eficientă, când vine vorba de a parcurge un kilometru și jumătate, pe un teren fără înclinație

Doi experți au răspuns la această întrebare. Practic, fiecare servește unui scop, conform huffingtonpost.es.

Mersul pe jos sau ciclismul: care e mai eficientă pentru sănătate

Experții în cauză sunt antrenoarea personală Liz Letchford, aleasă potrivit Bloomberg, drept unul dintre cei mai buni antrenori personali din San Francisco. Al doilea expert este profesorul de fizică din Berkeley, Joel Fajans.

Pe deoparte, atunci când bicicleta este ridicată, „pedalele se deplasează în jos, dar 100% din greutate nu cade pe pedală”, subliniază antrenoarea Letchford menționată mai sus. Totuși, „atunci când mergi, susții greutatea, așa că îți antrenezi oasele să fie mai puternice”, adaugă ea.

În ceea ce privește masa musculară, atât urcarea pe bicicletă, cât și mersul la plimbare lucrează mușchii aproape complet. Cu toate acestea, bicicliștii își lucrează mai mult cvadricepșii și fesierii. Mersul pe jos, pe de altă parte, este mai relaxant pentru mușchi.

  • Prin urmare, potrivit Bloomberg, cea mai bună opțiune pentru cei care doresc să-și lucreze masa musculară este ciclismul.

La rândul său, fizicianul măsoară activitatea în termeni de eficiență. Fajans subliniază că, atunci când mergi, corpul se mișcă în sus și-n jos. „Și asta irosește energia”, declară el.

Cu toate acestea, atunci când efectuați acest exercițiu, „unii mușchi acționează ca niște arcuri, practic atunci când puneți piciorul pe pământ și îl ridicați înapoi”, continuă el, „dar totuși ia din energie”.

  • Când mergeți pe bicicletă, nu se întâmplă asta. E diferit. „Corpul nu se mișcă în sus și-n jos, așa că la viteze mici, mersul cu bicicleta este mai eficient decât mersul pe jos”, concluzionează expertul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel